czwartek, 28 września 2017

Obiad w 30 minut. Curry z kurczaka z batatami i mlekiem kokosowym


W tygodniu najbardziej cenię sobie szybkie dania i zupy. Kiedy, jeszcze niedawno, pogoda rozpieszczała upałami, ulubionym naszym daniem była sałata z jajkiem w koszulce albo z dodatkiem tuńczyka. Teraz nadszedł czas na zupy i bardziej rozgrzewające dania. Każda pora roku ma swoje smaki. 

Jutro dla mojego syna rozpoczyna się nowy etap jego edukacji, a dla mnie powrót do wcześniejszego wstawania i gotowania jeszcze większej porcji owsianki;-) 
Tak naprawdę w inny rytm wpadniemy od przyszłego tygodnia, a ten tydzień zakończymy żegnając się z morzem.  To dla mnie cudowna perspektywa, bo uwielbiam nasze morze jesienią.

A dzisiaj zostawiam Wam przepis na naprawdę szybkie, rozgrzewające i pyszne danie. Curry z kurczakiem, z batatami i mlekiem kokosowym. To taka szybka wersja do gotowania, kiedy czasu mamy mało, a nie chcemy zrezygnować z dobrych, domowych posiłków.



Curry z kurczaka z batatami i mlekiem kokosowym

8 udek kurczaka bez kości i skóry (pokrojonych na 3-4 cm kawałki)
2 łyżki curry (gotowa mieszanka przypraw)
oliwa z oliwek
1 duża czerwona cebula pokrojona w ósemki
1 papryczka chilli (bez gniazda nasiennego) pokrojona w cienkie plasterki
1 łodyga trawy cytrynowej (zmiażdżona trzonkiem noża)
5 cm kawałek imbiru (obrany i pokrojony w drobną kostkę)
2 ząbki czosnku (pokrojone w drobną kostkę)
2 łyżki sosu rybnego (fish sauce)
1 łyżka cukru
500 g batatów (słodkich ziemniaków) obranych i pokrojonych na 3-4 cm kawałki
400 ml bulionu warzywnego
300 ml mleka kokosowego
sól
sok z cytryny
posiekana kolendra

Wymieszać w misce kurczaka z curry i solą (do smaku). 
W rondlu lub głebokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażać na niej przez 2 minuty cebulę i chilli. Dodać kurczaka i smażyć go mieszając do lekkiego zrumienienia. Dodać rozgniecioną trawę cytrynową, czosnek, sos rybny, cukier, słodkie ziemniaki i bulion. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień i przykryć rondel/patelnię pokrywką. Dusić 15-20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodać mleko kokosowe i dusić całość 5 minut od ponownego zagotowania. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem posypane posiekaną kolendrą.

W puszce jest 400 ml mleka kokosowego i czasami daję trochę mniej bulionu, a całą puszkę mleka kokosowego.



Przepis Bill Granger

4 komentarze:

  1. Pyszności :) Piękne zdjęcia. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudna miseczka i decha! wspaniale mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutki obiadek...Ostatnio wcinam bataty jeden za drugim. Ładna deseczka i prezentacja

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails