środa, 3 maja 2017

Nie tylko dla maturzystów... Zdrowe słodkości z orzechów i suszonych owoców. Cztery przepisy.

 

Ze swojej matury niewiele pamiętam. Najbardziej utkwiło mi w głowie jak ubierałam się w galowy strój przy dźwiękach rozkręconej na cały regulator piosenki "We are the champions" zespołu Queen.  

Z matury córki najbardziej pamiętam jak po nocy tuż przed prezentacją z języka polskiego naklejaliśmy całą rodziną zdjęcia na plakaty, które miała wykorzystać na drugi dzień.

Z matury syna (która zaczyna się jutro!) najbardziej chyba zapamiętam jak przez ostatnie dni toczyłam kulki, które miały pomóc mu i dodać energii oraz odżywić jego mózg (bo mózg potrzebuje do działania cukru).

Naukę pozostawiłam synowi, bo z tym musi sobie poradzić sam. Moją rolą jest go dobrze i zdrowo nakarmić. Z tego względu ostatnio w naszej kuchni królują warzywa, orzechy, gorzka czekolada, suszone owoce, ryby i różnorodne nasiona. 

Od dłuższego czasu robię różnorodne kulki z orzechów i suszonych owoców. To idealne, zdrowe i bardzo smaczne przekąski dające dużo energii. Czy jest lepszy moment na opublikowanie kilku przepisów niż wieczór przed maturą?
 Mogę skupić się na pisaniu, żeby nie myśleć zbyt intensywnie o jutrzejszym poranku ;-)

Jutro rano do śniadania włączę  "We are the champions". 
Stary dobry przebój, dający energii każdemu. Taka nasza maturalna tradycja :-)

Chyba pierwszy raz odkąd pamiętam na matury nie zakwitły kasztany. Za to nasza jabłonka zakwitła dzisiaj :-)





Kulki z migdałów, orzechów makadamia i białej czekolady

100 g migdałów
100 g orzechów makadamia (można użyć solonych)
1 banan
40 g białej czekolady
50 g suszonej żurawiny
20 g liofilizowanych malin (jeżeli nie możecie ich kupić, pomińcie ten składnik)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
100 g jasnych, miękkich rodzynek

Migdały i orzechy namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut (jeżeli rodzynki są twarde i bardzo wysuszone też trzeba je namoczyć - przez 15 minut).
Odsączyć po tym czasie.
Żurawinę grubo posiekać, a białą czekoladę drobno.
Do pojemnika malaksera włożyć orzechy, rodzynki i pokrojonego w plastry banana. Skropić wszystko cytryną i zmiksować na dość gładką masę, która w trakcie miksowania zacznie się formować w kulę. Dodać maliny, żurawinę i czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do lodówki na 2 godziny. Ze schłodzonej masy toczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Można je dodatkowo obtoczyć w posiekanej czekoladzie, orzechach lub ziarnach.
Kulki przechowywać w lodówce.
Zjeść w ciągu 24 godzin (ze względu na surowego banana)


Kulki z suszonych moreli, orzechów i nasion chia

3 łyżki nasion chia
100 g orzechów  pekan (można użyć włoskich)
150 g suszonych moreli (lepiej użyć ciemnych niesiarkowanych) 
1 łyżka oleju lnianego 

Orzechy namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Odsączyć po tym czasie. Morele grubo posiekać. 1 1/2 łyżki nasion chia zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć. 
Do pojemnika malaksera włożyć orzechy, morele i odsączone nasiona chia i olej. Zmiksować całość na dość gładką masę, która w trakcie miksowania zacznie się formować w kulę. Masę przełożyć do lodówki na 2 godziny. Ze schłodzonej masy toczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w reszcie nasion chia.
Kulki przechowywać w lodówce. Zjeść w ciągu 48 godzin

Kulki z daktyli, orzeszków ziemnych i kokosa 

100 g migdałów
40 g orzechów makadamia (można użyć solonych)
150 g  daktyli
30 g wiórków kokosowych 

Orzechy i migdały namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Odsączyć po tym czasie. Daktyle wypestkować i grubo posiekać. 
Do pojemnika malaksera włożyć orzechy, daktyle i 20 g wiórków kokosowych. Zmiksować całość na dość gładką masę, która w trakcie miksowania zacznie się formować w kulę. Masę przełożyć do lodówki na 1/2 godziny. Ze schłodzonej masy toczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w reszcie wiórków.
Kulki przechowywać w lodówce. Zjeść w ciągu 3 dni.

Kulki z orzechów włoskich, płatków jaglanych i owoców goji

45 g płatków jaglanych
1 banan
1/2 łyżeczki soku z cytryny
70 g orzechów włoskich
10 g owoców goji
1/4 łyżeczki kurkumy

Orzechy namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut.
Odsączyć po tym czasie.
Owoce goji drobno posiekać.
Do pojemnika malaksera włożyć orzechy, płatki jaglane, kurkumę i pokrojonego w plastry banana. Skropić wszystko cytryną i zmiksować na dość gładką masę, która w trakcie miksowania zacznie się formować w kulę. Dodać owoce goji i wymieszać. Masę przełożyć do lodówki na 2 godziny. Ze schłodzonej masy toczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Można je dodatkowo obtoczyć w posiekanych owocach goji lub orzechach.
Kulki przechowywać w lodówce.
Zjeść w ciągu 24 godzin (ze względu na surowego banana)





4 komentarze:

  1. Ale pyszne kulki :) Trzymam kciuki za maturzystę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne kulki, takie różnorodne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite te kuleczki :)
    Mam nadzieję, że matura poszła jak z płatka :)
    Z mojej też pamiętam, że rano robiłam plakat na prezentację z polskiego... ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails