poniedziałek, 23 stycznia 2017

Szybkie danie na zimne dni. Rozgrzewająca korma z kurczaka z kokosem.


Kiedy na dworze jest zimno, mam wielką ochotę na rozgrzewające dania. Indyjska korma pełna aromatów idealnie się sprawdza o tej porze roku. A w dodatku jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. 

W kuchennych szafkach mam zawsze mleko kokosowe i dużo słoiczków z przyprawami, więc jej zrobienie zajmuje mi praktycznie tyle czasu co ugotowanie ryżu. 
A od kiedy robię na kole garncarskim różności, to z jeszcze większą radością przyrządzam dania podawane w miseczkach Nie ma dla mnie większej przyjemności niż rozgrzewające danie podane we własnoręcznie zrobionym naczyniu. 



Korma z kurczaka z kokosem

 2-3 łyżki oleju kokosowego (ryżowego, rzepakowego...)
4 piersi z kurczaka pokrojone w 3 cm kostkę
2 duże cebule pokrojone w półplasterki
1 łyżeczka cukru
200 ml jogurtu greckiego
400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
pęczek świeżej kolendry

mieszanka przypraw
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kuminu w ziarnach
1 łyżeczkamieszanki przypraw garam masala
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 ząbki czosnku (starte)
50 g wiórków kokosowych (niesłodzonych)
1 łyżka startego świeżego imbiru
1-2 drobno posiekane papryczki chilli (bez gniazd nasiennych)
2 łyżki koncentratu pomidorowego

do podania
limonka pokrojona na ćwiartki 
ryż basmati 

Na suchej patelni podgrzać mieszając nasiona kolendry i kumin. Przyprawy powinny zacząć pachnieć, ale nie mogą się zrumienić. Przełożyć je do moździerza. Dodać kurkumę i garam masalę. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki mieszanki przypraw i 50 ml wody. Wymieszać do połączenia i uzyskania pasty.

 Na patelni na dużym ogniu dobrze rozgrzać olej. Dodać kurczaka i cebulę. Smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać pastę przyprawową i smażyć mieszając przez 3-4 minuty.
Zmniejszyć ogień i dodać cukier, sól do smaku i mleko kokosowe. Dobrze wymieszać i podgrzewać przez 5-8 minut. Dodać jogurt i posiekaną kolendrę (trochę listków pozostawić do posypania wierzchu).

Podawać kormę z ryżem i cząstkami limonki posypaną wiórkami kokosa i listkami kolendry.


2 komentarze:

  1. Już się rozkoszuję myślą o świeżej kolendrze! Niedzielny obiad, dzięki Tobie, Lo już mam zaplanowany 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miłego gotowania i fajnej niedzieli, a we wtorek powiesz mi jak Ci smakowała.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails