niedziela, 11 grudnia 2016

Brugia, cukiernia Juliette i speculoos. Przepisy na krem do smarowania i ciasteczka.


Parę lat temu kupiłam książkę z przepisami na korzenne ciasteczka speculoos. autorstwa Brendy Keirsebilck właścicielki cukierni Juliette w Brugii w północno zachodniej Belgii. 
Dwa lata temu mój mąż był służbowo w tym mieście i przywiózł mi drewniane foremki do ciasteczek speculoos kupione... w cukierni Juliette. Zapewne nie wiedział nawet, że mam książkę z przepisami stamtąd. Nogi same tam go zaprowadziły ;-) Do pełni szczęścia brakowało mi tylko samej odwiedzić to miejsce. 
I tak mniej więcej równo rok temu, w pełni sezonu przedświątecznego pojechaliśmy do Brugii razem, a nasz hotel znajdował się praktycznie tuż obok... Juliette. Czasami wszystko samo pięknie się układa i dopełnia. 

Brugia to miasto, które jest jak wisienka na torcie. Piękne, urzekające, wręcz nierealne. Pełne zaułków, starych domów, kanałów, brukowanych uliczek i maleńkich placyków. W przedświątecznym okresie pachnie czekoladą, cynamonem i karmelem. Na głównym placu można pojeździć na łyżwach, a potem wypić grzane wino i zjeść gofra na świątecznym targu. Byliśmy tam tylko parę dni, ale wspomnienia zostaną na zawsze. To miasto jest jak z pocztówki. Średniowieczna zabudowa zachowała się do dzisiaj i chodząc po mieście można poczuć się jak w dawnych czasach. W Brugii kręcony był film „Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj” - In Bruges (w rolach głównych Colin Farrell i Ralph Fiennes). To film przy którym można się pośmiać i popatrzeć na urokliwą Brugię.

Speculoos (speculaas) to kruche ciasteczka korzenne popularne w Holandii, Belgii i Niemczech. Kształt i ornament na wierzchu powstaje przez formowanie ich w specjalnych drewnianych foremkach. Dawniej pieczone były tylko w okresie świątecznym, a teraz można je kupić przez cały rok. 

Cukiernia Juliette w Brugii specjalizuje się w wypieku ciasteczek speculoos i pierników. Można kupić tam klasyczne wersje tych ciasteczek, ale też przeróżne ich wariacje. Speculoosy miękkie, z mąki pełnoziarnistej, z migdałami, imbirowe, cytrynowe, waniliowe, kawowe, z marcepanem... Po wejściu do niej otacza nas zapach masła, karmelu i korzennych przypraw. Przez ten zapach ciężko zachować umiar w zakupach ;-)

A dzisiaj zapraszam Was po przepis na klasyczne, belgijskie speculoosy i krem do smarowania z ich dodatkiem. Do wykonania ciasteczek użyłam drewnianej foremki, ale ciasto można też rozwałkować na blacie i wycinać ciasteczka przy pomocy foremek. Nową drewnianą formę trzeba cienko posmarować olejem i odstawić na 2-3 dni. Do formowania ciasteczek trzeba ją wewnątrz obsypać mąką, wysypać nadmiar (ale niedokładnie), włożyć kawałek ciasta dociskając go do formy i obciąć nożem wystający z boków jego nadmiar. Obracając drewnianą foremkę nad blachą (wyłożoną papierem do pieczenia) trzeba postukać w jej dno i ciasteczko samo wypadnie na blachę. Nadmiar mąki z wierzchu ciasteczka trzeba usunąć pędzelkiem. 

Krem speculoos to doskonały pomysł na prezent kulinarny. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 tygodnie. Jest dobrym dodatkiem do tostów, naleśników lub do... wyjadania łyżeczką bezpośrednio ze słoika. Słoiczek mieszanki przypraw to też dobry pomysł na prezent. Można ją dodawać do gorącej czekolady, ciasta naleśnikowego, spodów do serników....

Jeżeli macie ochotę na inne speculoosowe receptury to zapraszam po przepis na sernik speculoos, który znajdziecie TUTAJ, a na krem do smarowania (inna wersja niż dzisiaj)  TUTAJ. O mieszance przypraw speculoos przeczytacie TUTAJ.

Juliette's Artisanale Koekenbakkerij
Wollestraat 31A
Brugia, Belgia





Ciasteczka speculoos

200 g masła (w temperaturze pokojowej)
250 g brązowego cukru
100 g cukru demerara
1 małe jajko
25 ml wody
500 g mąki pszennej tortowej
5 g proszku do pieczenia
5 g mieszanki przypraw speculoos (przepis poniżej)

Masło zmiksować z obydwoma rodzajami cukru na gładką masę. Cały czas miksując dodać jajko, a następnie wodę. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszankę przypraw. Zmiksować na wolnych obrotach miksera, a następnie lekko je wyrobiać dłońmi. Jeżeli ciasto jest za suche dodać 1 łyżeczkę wody.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formować ciasteczka przy użyciu drewnianej formy (wskazówki formowania znajdują się w pierwszej części posta) lub po rozwałkowaniu na oprószonym mąką blacie na grubość 4 mm za pomocą zwykłych foremek. 
Piec 10-14 minut. Bezpośrednio po upieczeniu ciasteczka są miękkie i twardnieją w trakcie studzenia, dlatego najlepiej zostawić je do wystudzenia na blasze.
Przechowywać w zamkniętej puszce lub słoju.

Mieszanka przypraw speculoos
 
 4g (1 łyżeczka) drobno mielonego czarnego pieprzu
4 g (1,25 łyżeczki - łyżeczka z czubkiem) mielonego imbiru
8 g (1 łyżeczka z czubkiem) mielonych goździków*
4 g (1 łyżeczka) mielonej gałki muszkatałowej
24 g (8 łyżeczek) mielonego cynamonu
2 g (0,5 łyżeczki) mielonego kardamonu
 
Wszystkie składniki wymieszać. Przechowywać w szczelnym słoiczku lub małym pojemniku.

Krem speculoos 

100 ml śmietanki kremówki
500 g cukru
20 g masła
20 g glukozy w płynie (opcjonalnie)
165 g białej czekolady
30 g ciasteczek speculoos
8 g mieszanki przypraw speculoos (przepis powyżej) 

Smietankę z cukrem i glukozą włożyć do rondelka i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć rondelek z ognia, dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Dodać drobno pokruszone ciasteczka i mieszankę przypraw. Wymieszać. Krem przełożyć do wyparzonych słoików.



Cukiernia Juliette

Cukiernia Juliette


Cukiernia Juliette












Przepis Brenda Keirsebilck z książki "Juliette's speculoos"

8 komentarzy:

  1. Brugia jest piękna bylam w ty roku , zakochałam się urocze miasto :))
    a foremki sliczne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się zakochałam w Brugii. Czy w słońcu, czy w deszczu jest piękna. A w świątecznej aurze wręcz cudowna,

      Usuń
  2. Ja mam pytanie o składniki ciastek: dlaczego jest i cukier brązowy, i cukier demerara? Albo inaczej, czym one się różnią?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako brązowy dobrze jest użyć cukru muscovado. Jest on bardziej miałki (drobniejszy) niż cukier demerara i różni się też od niego lepkością. Ma to wpływ na smak i konsystencję ciasteczek. Jeden daje aromat melasy i karmelu, a drugi chrupkości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli moja intuicja cukiernika;) nie zawiodła - użyłam cukier muscovado (jasny). Ciasto już się wyleżało w lodówce, więc pewnie dziś je upiekę.

      Usuń
    2. Miłego pieczenia :-) i daj koniecznie znać jak Ci smakują.

      Usuń
    3. Są bardzo smaczne, ale myślałam, że przyprawy będą bardziej wyczuwalne. Ich smak jest po prostu głównie karmelowy od cukru muscovado. Przynajmniej ja mam takie odczucia, a mojemu M. przez to bardziej smakują, bo nie przepada za tradycyjnymi pierniczkami;).

      Usuń
  4. Ależ urokliwe miejsce! Muszę się tam kiedyś wybrać :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails