środa, 16 listopada 2016

Korzenne ciasto z daktylami i karmelem,.



Ten tydzień jest dla mnie bardzo intensywny i na wiele rzeczy zaczyna brakować mi czasu. Jeżeli też tak macie, a jednocześnie nie chcecie zrezygnować z domowego ciasta, to ten przepis jest dla Was. Ciasto ma w sobie wszystko co smakuje jesienią. Jabłka, daktyle i mnóstwo korzennych aromatów.  Do ciasta można również dodać wraz daktylami 2 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej albo garść orzechów włoskich.  

Jesienne ciasto na półmetek tygodnia.
 

Korzenne ciasto z daktylami i karmelem

220 g daktyli medjool lub innych dużych, mięsistych
3 łyżki (45 ml) rumu kub whiskey
1 3/4 szklanki* (230g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1  łyżeczka mielonego cynamonu
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
 115 g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki (150 g) cukru
1/3 szklanki (60 g) jasnego brązowego cukru
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
1 szklanka (240g) musu jabłkowego**
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Polewa karmelowa

1/2 szklanki (100 g)  cukru
1/4   szklanki (60 ml) wody
3 solonego masła  w temperaturze pokojowej
3 łyżki śmietanki kremówki
1/4 soli morskiej
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
*Szklanka o pojemności 240 ml 
**Mus jabłkowy zrobiłam dusząc 2 obrane jabłka  
Daktyle pokroić w 1 cm kawałki i zalać rumem lub whiskey. Można to zrobić dzień wcześniej.
 Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia formę keksówkę o długości 23 cm. 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
W misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon, imbir, goździki i sól. 
W drugiej misce zmiksować masło i oba rodzaje cukru. Kiedy masa jest puszysta, dodać jajko i nadal miksować do połączenia. 
Dodać połowę suchych składników, połowę musu jabłkowego i wanilię. Wymieszać do połączenia i dodać resztę suchych składników i musu. Wymieszać ponownie. Dodać daktyle (jeżeli alkohol nie wchłonął się cały, dodać też płyn). Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do formy. Wyrównać powierzchnię.
Wstawić formę do piekarnika i piec  ciasto przez 1 godzinę. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. 
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na kratce. 
Przyrządzić polewę karmelową.
 W rondelku podgrzewać cukier z wodą, aż nabierze ciemno bursztynowego koloru. Zdjąć z ognia i dodać masło. Mieszać, aż się rozpuści i połączy z masą. Dodać śmietankę i wanilię i ponownie wymieszać do połączenia. Wystudzić do lekkiego zgęstnienia karmelu. Masę rozsmarować na całkowicie wystudzonym cieście. 
 Wierzch posypać kryształkami soli morskiej.
Do ciasta można dodać wraz daktylami 2 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej albo garść orzechów włoskich. 



Przepis na ciasto David Lebovitz

13 komentarzy:

  1. mAM PYTANIE OGÓLNE CHCIAŁAM ZROBIĆ PREZENTY KULINARNE.kTÓRE Z tWOICH PRZEPISÓW MOGĄ DŁUŻEJ POSTAĆ OPRÓCZ ALKOHALI? cHODZI MI O TRUFLE I SYROPY RÓZNE.POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka około 1 tygodnia, pierniczki około 3 tygodni, granola 2 tygodnie, koncentraty napojów tez, ale trzeba przechowywać je w lodowce, ciasteczka w słoiku (sypkie składniki ułożone warstwowo w słoju) do miesiąc, krem speculoos 2-3 tygodnie, trufle tydzień

      Usuń
    2. Czy mogłabyś jeszcze do świąt wrzucić coś na niedrogie i proste prezenty kulinarne.Pozdrawiam

      Usuń
    3. Postaram się. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ile potrzeba masła w polewie? 3 łyżki? - zabrakło czegoś. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uwagę. Zaraz dopiszę w przepisie. 3 łyżki - 43-45 g

      Usuń
    2. Ciasto upieczone, nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam przed całkowitym wystygnięciem :) Trudno opisać smak, ale jest mięciutkie, dobre jak piernik, ale ten słony karmel, jest obłędny! Chociaż ja zrobiłam polewę z połowy porcji. I wg mnie tyle wystarczy, chyba, że ten nadmiar ma być wylizany ;) Do samego ciasta dałam też mniej białego cukru, bo miałam słodki mus. Ciasto bardzo polecam i dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. All in all, it is approximately keeping Muscle XTX healthy conduct. Like a race, fitness is a marathon direction exactly where all the healthy stuff you do mount up. What precisely is vital is to hold doing healthy sports at regular durations. One terrific manner to perform this is to peer such sports as an fun hobby and no longer a chore. jumping on a trampoline is most effective one instance of a amusing interest that nearly any man or woman can perform, irrespective of what their health stage can be.For more ==== >>>>>> http://purenitrateadvice.com/muscle-xtx/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie, uwielbiam takie aromatyczne ciasta z dodatkiem daktyli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, pyszności :) Musiało mieć cudowną konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Toż to niebo na ziemi:) Daktyle są takie wspaniale karmelowe w smaku, więc ciasto z ich dodatkiem musi być przepyszne :)
    Na moim blogu trwa właśnie Linkowe Party. Będzie mi miło, jeżeli dodasz tam swój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas takie ciasto podajemy z herbatą jaśminową - pycha zwłaszcza, że herbatę robimy na przefiltrowanej wodzie z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją :) polecam takie rozwiązanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://fitaqua.pl/produkt/filtr-molekularny-ro7/ filtr molekularny polskiej firmy.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails