wtorek, 11 października 2016

Smak jesieni. Tarta Tatin z dynią i kozim serem


 Lubię tarty Tatin, ale nie robię ich często. Mam fazy na ich przyrządzanie. Te klasyczne jabłkowe to dla mnie ponadczasowy wypiek. Mam wrażenie, że chyba nigdy mi się nie znudzą. Robię też chętnie tarty Tatin z innymi owocami -  morelami, śliwkami, gruszkami... ale tak samo lubię je w wersji wytrawnej z szalotkami, pomidorami, burakami, brukselką...
Wierzch (czyli późniejszy spód tarty) robię z ciasta kruchego lub francuskiego. Wszystko zależy ile mam czasu i co się kryje w zakamarkach mojej zamrażarki. Tarta Tatin na francuskim cieście jest przepyszna, ale to ciasto musi być zrobione na maśle. Używanie do niego utwardzanych tłuszczy lub margaryny jest pomyłką. Niestety nie jest łatwo kupić takie maślane. Kiedyś kupowałam mrożone ciasto firmy Blikle (teraz już niedostępne), teraz w sklepie Marks & Spencer.

Tartę Tatin najłatwiej przyrządzić w formie, którą można podgrzewać na kuchence, na żeliwnej patelni lub stalowej, którą można wstawić do rozgrzanego piekarnika. Jeżeli nie macie takich, to najlepiej skarmelizować cukier na zwykłej patelni i szybko przelać jeszcze gorący i płynny do zwykłej formy do pieczenia lub tortownicy.

Dynia, kozi ser, czosnek i rozmaryn tworzą idealną kompozycję, a to właśnie składniki dzisiejszej tarty. To wszystko otoczone jest maślanym, francuskim ciastem. Jako dodatek polecam trochę rukoli wymieszanej z oliwą i solą i... kieliszek sauvignon blanc.


Tarta Tatin z dynią i kozim serem

1 mała dynia (użyłam dyni piżmowej - butternut)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
2 duże ząbki czosnku (obrane i posiekane)
sól
świeżo zmielony pieprz
45 g drobnego cukru
150 g sera koziego (użyłam sera w roladce z pleśnią na wierzchu)
350 g ciasta francuskiego 

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Dynię obrać i pokroić na kawałki grubości 1 cm. Kawałków dyni powinno być 500 gramów. Przełożyć je do miski, wymieszać z oliwą, czosnkiem i posiekanym rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelnię lub formę (o średnicy 24 cm) wsypać cukier. Podgrzewać, aż się  rozpuści i  nabierze bursztynowego koloru. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Na warstwie karmelu rozłożyć kawałki dyni. Pomiędzy nimi ułożyć 1 cm grubości plastry koziego sera. Całość zalać resztą czosnku, oliwy i rozmarynu z miski, w której mieszana była dynia. 
Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką papierze do pieczenia  na koło o średnicy 26 cm. Przełożyć je na dynię, zdjąć papier i docisnąć ciasto do warzyw.
Wstawić tartę do piekarnika i piec 50 minut.  
Wyjąć i odstawić na 2 minuty. Na formę położyć talerz o średnicy większej niż forma i obrócić. Jeżeli w formie zostaną pojedyńcze kawałki dyni, zdjąć je szpatułką i ułożyć na tarcie.
Podawać na ciepło.
 

Przepis Yotam Ottolenghi

2 komentarze:

  1. Obłędna! Niesamowicie elegancka :)
    Ja jeszcze nigdy nie robiłam tarty Tatin z powodu braku odpowiedniej patelni/formy. Teraz dorobiłam się takiej z odczepianą rączką i... Nie mam już wymówek :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails