czwartek, 29 września 2016

Bliny gryczane z maślanymi burakami i wędzonym łososiem.


W zeszłym roku w Warszawie zaczął działać targ rybny. Otwarty jest w piątki przez kilka godzin. Odkąd jest targ, kupuję i przyrządzam o wiele więcej ryb niż wcześniej. Brakowało mi takiego miejsca, gdzie można kupić świeże ryby i owoce morza. Lubię tam holenderskie matjasy, dzikie, wędzone łososie, dorsze, kalmary, krewetki i ostrygi. 
Cieszę się bardzo, że po wakacyjnej przerwie targ znowu zaczął działać. 
Na miejscu można również coś zjeść i napić się wina.

Dzisiaj zapraszam po przepis na bliny z chrupiącymi burakami krótko podsmażanymi na maśle z dodatkiem chrzanu i wędzonego łososia. To dobre i szybkie danie na przekąskę, lekką kolację, spotkanie ze znajomymi...
 
Mam wrażenie, że bliny są trochę zapomnianym daniem, a warto, żeby przeżyły renesans.
Są proste do zrobienia i świetnie smakują też ze śledziami, kawiorem, wędzoną makrelą...

Targ rybny
Otwarty w piątki w godzinach 11.00 - 19.00
 Plac Powstańców Warszawy
http://www.targrybnywarszawa.pl/ 


 Bliny gryczane z maślanymi burakami i wędzonym łososiem 

50 g mąki gryczanej
115 g mąki pszennej typu 550
1 łyżeczka soli
5 g suszonych drożdży lub 10 g świeżych
160 ml kwaśnej, gęstej śmietany
160 ml mleka pełnotłustego
2 jajka (białka i żółtka osobno)
1 1/2 łyżki świeżo startego chrzanu
szczypta cukru

olej do smażenia

do podania
100 g wędzonego łososia 
sok z 1 cytryny
gęsta, kwaśna śmietana
posiekany koper 

50 g masła 
150 g buraków

Przyrządzić ciasto na bliny. Mleko podgrzać. Dodać kwaśną śmietanę, wymieszać i przelać do miski. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut.Dodać zółtka i wymieszać. Dodać sól i oba rodzaje mąki, wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.


W drugiej misce ubić na sztywną pianę białka, dodać do wyrośniętego ciasta wraz ze startym chrzanem i cukrem. Delikatnie wszystko wymieszać.

Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju i smażyć małe placuszki na złoty kolor. Kiedy w trakcie smażenia na wierzchu pojawią się bąbelki, można obrócić blina na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 minutę.
 
Tuż przed podaniem blinów przyrządzić buraki. Obrać je i zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Na patelni rozgrzać masło i smażyć (mieszając) starte buraki prze około 1 minutę. Usmażone buraki powinny pozostać chrupkie.

Na każdym blinie ułożyć małą porcję buraków, plaster łososia, łyżeczkę śmietany. Całość skropić cytryną i posypać koprem.
Usmażone bliny można zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy.


9 komentarzy:

  1. Lo, połączyłaś kilka składników które uwielbiam w jedną całość. Już nie mogę się doczekać jutrzejszych zakupów na targu rybnym 🤓

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie zawsze bliny jesienią i zima choć nigdy z burakami, ciekawe połączenie, a targ muszę odwiedzić, moze nawet dziś się wybiorę

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujące połączenie łososia z burakami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za informację o Targu Rybnym! Nie wiedziałam o jego istnieniu, a teraz na pewno się na niego wybiorę! Mąż ucieszy się z całych kalmarów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych. Jeśli chcesz zwiększyć ilość odwiedzin swojego bloga oraz pozyskać nowych fanów, to serdecznie zapraszamy do dodania swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Dołącz do nas, a nie pożałujesz :) http://www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa jestem, czy z tego ciasta można by zrobić gofry w stylu blinów. Drożdżowe gofry już robiłam, robiłam też gryczane, ale nie kombinację. Intryguje mnie też ciekawy dodatek chrzanu do ciasta. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails