czwartek, 23 czerwca 2016

Na upały. Lody bananowo kokosowe z sosem karmelowym (bez użycia maszynki do lodów)


Pamiętam jak kiedyś marzyłam o maszynce do lodów, ale nigdzie nie mogłam jej kupić.  Wszystkie ciekawe przepisy testowałam bez jej użycia (mieszając masę lodową co godzinę w trakcie zamrażania). Niestety nie były one aksamitnie gładkie jak sobie wymarzyłam. Teraz wiem, ze są przepisy, które do uzyskania idealnego efektu potrzebują użycia maszynki i są takie, które są dostosowane do zamrażania bez niej. Lody we włoskim stylu ciężko przyrządzić bez niej. 
Kiedy w końcu ją kupiłam (w angielskim sklepie), najpierw trzeba było przerobić wtyczkę, żeby można było z niej korzystać. Ta maszynka służy mi do dzisiaj i w sezonie upałów ciężko i często pracuje. Ale nadal lubię robić lody bez niej. Szczególnie, że większość tego typu przepisów jest niesamowicie prosta i szybka. 
Kiedy na dworze jest skwar, dobrze mieć świadomość, że w domu czekają zimne domowe lody, szczególnie takie, których zrobienie zajmuje nie więcej niż 5 minut.

Sos karmelowy, który do nich podałam jest nietypowy, bo robiony w piekarniku (chociaż można go zrobić również w garnuszku) i jest jednym z najlepszych sosów karmelowych, jakie jadłam. Ciepły idealnie sprawdzi się z lodami, ale również z naleśnikami. Można dodać do niego odrobinę płatków morskiej soli.

Inne przepisy na lody znajdziecie pod poniższymi linkami:



Lody bananowo kokosowe z sosem karmelowym 

4 dojrzałe banany
1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego
1 puszka (400 g) mleka kokosowego
100 g ciasteczek speculoos lub innych, które pozostają chrupkie po dodaniu do płynnej masy (można pominąć dodatek ciasteczek)

sos karmelowy
225 g jasnego cukru muscovado
50 ml brandy, koniaku lub whisky
100 g masła
250 ml śmietanki kremówki

płatki kokosa

Banany połamać na 3 cm kawałki i włożyć do pojemnika malaksera lub blendera. Dolać mleko skondensowane i kokosowe. Całość miksować do uzyskania gładkiej i napowietrzonej masy. Około 2 minut. 
Połamać ciasteczka na 2 cm kawałki, dodać je do masy mlecznej i lekko wymieszać. Przełożyć całość do naczynia szklanego lub ceramicznego o pojemności 1.5 litra.Przykryć wierzch folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Przyrządzić sos karmelowy. Nagrzać piekarnik do 120 stopni. Wszystkie składniki sosu włożyć do ceramicznego, żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec przez 2 1/2 godziny. Masę przelać do pojemnika blendera i zmiksować na gładko. Podawać na ciepło do lodów. Sos można podgrzewać ponownie. Najlepiej w rondelku na małym ogniu (cały czas mieszając) lub mikrofalówce. Można go również przygotować na kuchence. Wszystkie składniki włożyć do rondelka i gotować (cały czas mieszając) przez około 10 minut. Sos idealnie pasuje również do naleśników z karmelizowanymi jabłkami lub bananami.
Lody wyjąć z zamrażalnika kilka minut przez podaniem, żeby zmiękły. Podawać polane ciepłym sosem i posypane uprażonymi na suchej patelni płatkami kokosa.


2 komentarze:

  1. To muszą być przepyszne lody! moi domownicy niestety nie przepadają za bananami więc lody na bazie bananów robię sporadycznie i fajny ten sosik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos jest rewelacyjny i można go wykorzystać do wielu rzeczy. U mnie jest prawie bitwa o niego.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails