czwartek, 30 czerwca 2016

Jagodzianki z budyniem cytrynowym.


Lato bez jagód, to dla mnie nie jest prawdziwe lato.  Nad morzem zbieram je prosto z krzaczków do miseczki, a potem... długo szoruję dłonie cytryną. Po moich rękach łatwo można poznać co robiłam rano.

W mieście kupuję jagody na targu. Sprzedawca zawsze odmierza je słoikiem. Mały słoik to idealna ilość na dzisiejsze jagodzianki. 
One są trochę staroświeckie. Kojarzą mi się z wakacjami, latem, morzem i budyniem jedzonym w dzieciństwie.

Przy takiej upalnej pogodzie trudno się włącza piekarnik, za to ciasto błyskawicznie rośnie. Nie zważając na temperatury, wyrabiam ciasto, bo wiem jak miło zjeść ciepłą bułeczkę. O świcie, kiedy w powietrzu unosi się intensywny zapach kwitnących lip, a powietrze jest rześkie po nocy,  zawiązuję biały, lniany fartuch  i idę do kuchni....


 Jagodzianki z budyniem cytrynowym

ciasto
40 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
70 g szklanki cukru
2 jajka
350 g mąki pszennej luksusowej (typu 550)
70 g miękkiego masła 
1 łyżka oleju słonecznikowego 
skórka starta z 1/2 cytryny
 szczypta soli

budyń cytrynowy
 350 ml  mleka
 30 g masła
 3 żółtka
 50 g cukru
60 g mąki ziemniaczanej
 skórka starta z 1  cytryny

1-11/2 szklanki jagód 
1 jajko

Przygotować budyń. 
Połowę mleka zmiksować z mąką i żółtkami, a drugą zagotować z masłem, skórką z cytryny oraz z cukrem. Kiedy mleko zacznie się gotować zmniejszyć moc kuchenki i wlać masę jajeczną. Gotować mieszając do zgęstnienia. Gotowy krem przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (tak, żeby dotykała powierzchni budyniu) i odstawić do wystudzenia.
 
W misce wymieszać letnie mleko i drożdże. Odstawić na 5 minut. Dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i miksować (końcówki haki) do połączenia się składników. Dodać masło i olej i miksować całość jeszcze przez 5 minut. Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto do wyrastania na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wykrawać krążki dużym kubkiem lub szklanką i układać je na blasze (zachowując 5 cm odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji robię drożdżówki na dwóch blachach z wyposażenia piekarnika. Odstawić drożdżówki do wyrastania na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Obsypanym mąką dnem małego kubka zrobić w drożdżówkach po środku wgłębienie. Posmarować całość rozbełtanym jajkiem. Wypełnić dołki w cieście budyniem. Wierzch posypać jagodami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut. Po tym czasie drożdżówki powinny być rumiane.









6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Czekam na książkę z tymi drożdżowymi wypiekami :))))

      Usuń
  2. przecudne widokówki bułeczkowo-morskie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne:) a ja dziś wrzucilam przepis na jagodzianki z ricottą i wodą różaną :) cytrynowa wersja też musi być super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cytryna i jagody bardzo się lubią. Cudowne jagodzianki! :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails