wtorek, 10 maja 2016

Na piknik i majówkę. Trzy przepisy na wytrawne dania.


O tym, że uwielbiam pikniki, pisałam już wielokrotnie. Nie będę się więc powtarzać. Ale powtórzę się z zachętą, żebyście spakowali koc i kosz z jedzeniem i wyruszyli na łono natury. Piknik w miejskim parku jest tak samo przyjemny jak ten na łące, w lesie, czy na plaży. Nasz ostatni był w środku miasta, tuż przy sejmie i niedaleko ruchliwej ulicy. Ale zupełnie nie było tego czuć. Cisza, spokój, zieleń i błogi relaks.

Zjedliśmy kawałki kurczaka w marynacie harissa, surówkę z marchewki z dodatkiem curry i ananasa, focaccię z młodą cebulką i ciasto migdałowo rabarbarowe. Proste jedzenie pełne smaku. W kolejnym poście zapraszam po przepis na ciasto, a dzisiaj na wytrawne piknikowe dania.

Bardzo lubię marynatę harissa.  Mieszanka przypraw takich jak kumin, cynamon, kolendra, imbir i papryka z cytryną, chilli i oliwą nadaje mięsu intensywny, pełen aromatu smak. Tę marynatę chętnie wykorzystuję do kurczaka pieczonego na grillu. Wtedy używam piersi lub udek bez kości. 

Często piekę focaccię. Sprawdza się ona jako przystawka, dodatek do sałat, pieczonych na grillu mięs, na pikniku, w podróży, w szkole, w pracy... Ten dzisiejszy przepis ma spory dodatek oliwy do ciasta. Dzięki temu focaccia jest wyjątkowo wilgotna w środku, a chrupka na wierzchu. Lekko skarmelizowana młoda cebulka z dodatkiem octu balsamicznego idealnie harmonizuje się z miękkim drożdżowym ciastem. To ostatnio mój ulubiony przepis na focaccię.

Do kurczaka i focacci zjedliśmy lekką i orzeźwiającą surówkę z marchewki. Nie jestem wielką fanką marchewkowych surówek, ale tę bardzo lubię. Dodatek curry, kolendry i ananasa tworzy całkowicie nowy smak. 

Zostawiam Wam przepisy i życzę pięknego, słonecznego tygodnia. I planujcie pikniki. 
 



Kurczak w marynacie harissa

1 kg udek z kurczaka
1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki  mielonej papryki
5 ząbków czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
garść (pół małego pęczka) świeżej kolendry (listki i łodyżki)
garść (pół małego pęczka) natki pietruszki (listki i łodyżki)
1/2 łyżki suszonej papryczki chilli
1 świeża papryczka chilli (bez pestek)
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
3 1/2 łyżki (50 ml) soku z cytryny
1/4 szklanki (60 ml) oliwy
1 łyżka soli

Papryczkę chilli, natkę i kolendrę pokroić na 2-3 cm kawałki. Włożyć wraz z pozostałymi składnikami do malaksera i zmiksować na pastę. Kurczaka włożyć do torebki z zamknięciem strunowym lub do miski. Dodać marynatę i wymieszać, żeby mięso było równomiernie nią pokryte. Wstawić do lodówki na noc. 
Zamarynowane udka wyłożyć (w jednej warstwie) na blachę lub do formy i odstawić do ogrzania do temperatury pokojowej. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec 45-55 minut do miękkości mięsa i zrumienienia się skórki. 

Ta marynata świetnie sprawdzi się do kurczaka pieczonego na grillu. Wtedy lepiej użyć piersi lub udek bez kości.

  Focaccia z młodą cebulką

300 ml ciepłej wody
7 g suszonych drożdży (1 opakowanie) lub 15 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej (typu 550)
2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
100 ml oliwy z oliwek

wierzch
2-3 gałązki rozmarynu
sól morska w płatkach 
2 pęczki młodej cebulki dymki
2 łyżki octu balsamicznego 
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy

Włożyć do miski drożdże i zalać je ciepłą wodą. Odstawić na 5 minut. Dodać mąkę, sól i cukier, Miksować (końcówki haki) do połączenia się składników. Dodać oliwę i miksować około 5 minut (na średnich obrotach) do uzyskania gładkiego ciasta.  Przełożyć ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto rośnie przygotować dymki. Te z dużymi cebulkami przeciąć wzdłuż na pół. Wszystkie przyciąć na długość foremki, w której będzie pieczona focaccia (użyłam foremki o rozmiarze 20x30 cm).
Nagrzać piekarnik do 160 stopni. 
Blaszkę  (która ma być użyta do zapieczenia cebulek) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej dymki. Posypać je cukrem i solą, polać octem balsamicznym i oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 10 - 12 minut. Cebulki powinny zmięknąć.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki. Zrobić wgłębienia (małe dołki) opuszkami palców. Na wierzchu ułożyć cebulki, polać całość wytworzonym w trakcie ich pieczenia sosem i oliwą. Posypać listkami rozmarynu i płatkami soli. 
Odstawić  do ponownego wyrastania na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wstawić focaccię do pieczenia i piec 10 - 15 minut. Obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 15-20 minut. Wierzch powinien być zrumieniony. Upieczoną focaccięmożna jeszcze polać oliwą.
 

Marchewka z curry i ananasem

1 kg marchwi obranej i startej na tarce o średnich oczkach
1/2 - 1 szklanka ananasa pokrojonego w 1 cm kawałki (może być z puszki)
1/2 szklanki (65 g) rodzynek

sos
4 łyżeczki soku z limonki
1/2 łyżeczki cukru
1 starty ząbek czosnku
2 łyżeczki przyprawy curry
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki jogurtu naturalnego

4 łyżki posiekanych listków kolendry

W miseczce wymieszać składniki sosu. Marchew połączyć z ananasem i rodzynkami. Dodać sos i wymieszać. Posolić do smaku. Wierzch posypać listkami kolendry.
 




2 komentarze:

  1. Surówka obłędna w smaku. Kurczak też. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Surówka obłędna w smaku. Kurczak też. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails