poniedziałek, 11 stycznia 2016

Domowe musztardy. Dwa przepisy.


Własnoręczne robienie musztard kusiło mnie od jakiegoś czasu. W końcu zaopatrzyłam się w różne rodzaje gorczycy i zrobiłam pierwszą. Wyglądała "profesjonalnie", ale smakowała kiepsko. Zapakowałam ją w słoik, schowałam do lodówki i zapomniałam o niej na dwa tygodnie. Robiąc porządki w lodówce, znalazłam ten słoik i tak z ciekawości spróbowałam znowu. Smak był już zupełnie inny. Ona była naprawdę dobra. To jedna z kluczowych rzeczy we własnoręcznie robionych musztardach. Składniki potrzebują czasu, żeby się "przegryść". Czasami po takim leżakowaniu trzeba ją jeszcze raz doprawić solą lub cukrem. 
W domowym robieniu musztard lubię dwie rzeczy. Wiem co jest w środku i mogę zmieniać smaki, używając różnego rodzaju octów, miodów, przecierów owocowych, ziół... 

Klasycznie musztardy powinno ucierać się w moździerzu, ale... nie jest to wcale takie łatwe. Używając malaksera, trzeba zwrócić uwagę, żeby za bardzo nie rozgrzać ostrzami ziaren gorczycy. Od tego musztarda traci moc. 

W dzisiejszych przepisach znajdziecie dwie musztardy, które oprócz smaku i wyglądu, różnią się techniką wytwarzania. W jednym przepisie ziarna gorczycy zmiękczone są przez gotowanie, w drugim przez kilkudniowe moczenie. Jeden i drugi sposób jest dobry. Ważne, żeby dać musztardom trochę czasu, żeby składniki mogły się "przegryść". 
Musztarda jest jak wino, musi mieć trochę czasu, żeby dojrzeć ;-)

Jest też dobrym prezentem kulinarnym, który można przygotować wcześniej.



Musztarda domowa z kurkumą

55 g ziaren gorczycy (jasnych) 
70 ml jasnego octu winnego lub octu jabłkowego
80 ml wody lub wytrawnego białego wina
  
1 łyżeczka mielonej kurkumy
    
1 łyżka brązowego cukru
    
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
    1/2
łyżeczki soli
1-2 łyżeczki tartego chrzanu (opcjonalnie) 

Wymieszać wszystkie składniki (oprócz chrzanu) w szklanej misce. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 4 dni. Przełożyć do pojemnika malaksera i zmiksować do uzyskania gęstej, dość gładkiej masy. Jeżeli masa jest bardzo gęsta dodać 1-2 łyżki wody. Opcjonalnie dodać tarty chrzan. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku soli lub cukru. Przełożyć do szklanego słoika i wstawić do lodówki na 1 tydzień. Przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Słodka musztarda ze Skanii 
Skånsk senap

25 g nasion gorczycy (ciemnych)
     25 g nasion gorczycy (jasnych)
    
1 szklanka (250 ml) wody
    
2 łyżeczki jasnego octu winnego lub octu jabłkowego
    
1 łyżka brązowego cukru
    
1 łyżka miodu
   1/2
łyżeczki soli
    
2 łyżki oleju rzepakowego
   
Do rondelka wsypać obydwa rodzaje gorczycy. Zalać wodą i gotować do odparowania większości wody. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przełożyć do pojemnika malaksera. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania gęstej masy z częściowo rozdrobnionymi ziarnami. Ewentualnie dodać jeszcze do smaku soli lub cukru. Przełożyć do szklanego słoika i wstawić do lodówki na 1 tydzień. Przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


3 komentarze:

  1. Jakoś nigdy nie pomyślałam o domowym wytwarzaniu musztardy... A jemy jej przecież całkiem sporo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Your blog is very impressive….
    ________________________
    Kristen Stewart HD Wallpaper

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na domową musztardę. Nigdy jeszcze nie robiłam sama, nawet nie wiedziałam, że można, a popatrz. !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails