wtorek, 12 maja 2015

Wiosenna tarta z dodatkiem nasion chia.


O tej porze roku targ jest moim ulubionym miejscem zakupów. Z każdym dniem przybywa nowalijek, a ceny spadają. Robiąc zakupy, myślę, że mogłabym kupić mniej, ale przyznaję, że ciężko mi się oprzeć temu co daje wiosna. Nic nie smakuje tak jak pierwsze ziemniaki, młoda kapusta, marchew, szparagi...
Z tych wiosennych warzyw powstała dzisiejsza tarta. Prosta, wiosenna i zdrowa. Ostatnio bardzo polubiłam nasiona chia i dodaję je do wielu rzeczy. Kruche ciasto na tartę z nimi jest teraz moim faworytem. Nasiona znajdują się też w nadzieniu lekko je zagęszczając. A do tego wiosenne smaki: ziemniaki, kapusta, koper...



Wiosenna tarta z wędzonym pstrągiem i nasionami chia

ciasto 
270 g mąki pszennej
150 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
80 g kwaśnej śmietany
2 łyżki nasion chia
1/2 łyżeczki soli morskiej

nadzienie
400 g młodych ziemniaków (obranych)
1 łyżka oliwy
280 g młodej kapusty (bardzo cienko pokrojonej)
6 jajek
125 ml mleka
120 g kwaśnej, gęstej śmietany
4 łyżki posiekanego kopru
1 ząbek czosnku (starty)
2 łyżki nasion chia
200 g wędzonego pstrąga (waga bez skóry i ości) 
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotować ciasto. Zmiksować w malakserze masło z mąką i solą do uzyskania kruszonki. Dodać nasiona chia i śmietanę i miksować do chwili, kiedy składniki się połączą. Ciasto uformować dłońmi w kulę, spłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Nóż powinien łatwo wchodzić w środek ziemniaka, ale nie powinny one być całkowicie ugotowane. Odcedzić je i wystudzić, a następnie pokroić w 1 cm plastry. 
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wysmarować masłem i ewentualnie wyłożyć jeszcze papierem do pieczenia, formę do tart o średnicy 28 cm. 
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć (cały czas mieszając) kapustę. Powinna delikatnie się zrumienić. Posolić ją i popieprzyć. Odstawić do wystudzenia.
Formę wyłożyć rozwałkowanym na 5 mm ciastem. Wstawić ponownie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przykryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia. Wysypać na wierzch kulki ceramiczne do pieczenia (lub ryż, fasolę, groch...) i piec 20 minut. Zdjąć papier i piec jeszcze 12-15 minut. Ciasto powinno być delikatnie złociste. Wyjąć formę z piekarnika i przyrządzić masę jajeczną. Zmiksować jajka ze kwaśną śmietaną i mlekiem. Dodać czosnek, koper, sól, pieprz i nasiona chia. Wymieszać. Na cieście ułożyć warstwę ziemniaków. Przykryć ją kapustą. Poukładać na wierzchu kawałki ryby i zalać całość masą jajeczną. Masę wymieszać ponownie tuż przed zalaniem nią nadzienia. Piec całość 30-35 minut. 
Podawać gorącą lub wystudzoną do temperatury pokojowej.


Przepis Katie Quinn Davies z książki "What Katie ate at the weekend".

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails