Róża, migdały i pistacje. Ciasto na dobry początek tygodnia.


 Nowy tydzień czyli nowe wyzwania i pomysły. Niech będzie dla Was wszystkich pełen radości i inspiracji.
 I poniedziałki niech będą dla Was piękne. Piosenkę I don't like mondays słuchajcie tego dnia dla przyjemności, a nie dlatego, że odzwierciedla Wasze uczucia. 
A ode mnie na dobry tydzień macie ciasto migdałowe pachnące różami. Wilgotne i aromatyczne. I super proste do zrobienia.
 

 Ciasto migdałowe z syropem różanym
Rose and almond syrup cake

1 1/4 szklanki (150 g) mielonych migdałów
1/4 szklanki (15 g) bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (białka i żółtka osobno)
3/4 szklanki (165 g) drobnego cukru
3 łyżeczki wody różanej
1/4 szklanki (60 ml) słodkiej śmietanki
1 1/2 łyżki płatków migdałowych

wierzch
2 łyżki posiekanych pistacji
1 łyżka suszonych pączków różanych (opcjonalnie)

syrop różany
3/4 szklanki (165 g) drobnego cukru
1 szklanka (250 ml) wody
2 łyżki suszonych pączków różanych lub  3 łyżeczki wody różanej

masło do nasmarowania formy

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia 18-20 cm tortownicę. 
W misce wymieszać zmielone migdały, bułkę tartą i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek. W kolejnej misce zmiksować na puszystą masę żółtka z cukrem. Dodać wodę różaną i śmietankę. Zmiksować do połączenia. Dodać mieszankę suchych składników (migdały, bułka tarta i proszek do pieczenia). Zmiksować do połączenia. Dodać pianę z białek i szpatułką wymieszać wszystko delikatnie. Ciasto przelać do formy, posypać płatkami migdałów i piec 45 minut.

Kiedy ciasto się piecze przyrządzić syrop. Zagotować wodę z cukrem i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać pączki róż. Odstawić do naciągnięcia na 10-15 minut. Można również dodać do syropu wodę różaną. Wtedy nie trzeba odstawiać  syropu do naciągnięcia. 
Upieczone ciasto odstawić na 5 minut. Wyjąć je z formy. Polać je 1/4 syropu i poczekać 5 minut do jego wchłonięcia. W zależności od preferencji polać resztą syropu lub jego częścią. 
Syrop można przechowywać w lodówce i używać jako dodatek do lodów lub do aromatyzowania herbaty, kakao...



Przepis z książki women's weekly "Indulgent cakes".

Komentarze

  1. Ciasto prezentuje się wspaniale.Bardzo ciekawy przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Zrobiłam je, bo chciałam upiec coś słodkiego i miałam pod ręką wszystkie składniki. Okazało się nadzwyczaj dobre i godne polecenia.

      Usuń
  2. Ale smacznie wygląda, i ten różany dodatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki początek tygodnia to ja rozumiem! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę, ze jaki początek taki koniec :-) Trzeba łapać w garść małe przyjemności.

      Usuń
  4. Kochana to ciasto wygląda znakomicie, takie połączenie po prostu musi smakować wspaniale.
    Pozdrawiam i życzę cudownego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Mnie samą zaskoczyło jak wielkim powodzeniem się ono cieszyło. I Tobie najpiękniejszych dni życzę.

      Usuń
  5. Z takim ciastem nawet najgorszy dzień nie będzie straszny:) dobrego tygodnia Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie małe rzeczy potrafią zdziałać cuda. Cudownego tygodnia.

      Usuń
  6. Wspaniałe ciasto, jak pięknie wyglądają te róże :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Mam słabość do tych pączków. Wyglądają uroczo, pachną nieziemsko, nadają masę aromatu, a to sama natura.

      Usuń
  7. to na pewno zrobie! bo fanka roz jestem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie jak ja. Nigdy nie mogę się oprzeć zakupowi tych maleńkich pączków. Jak zrobisz daj znać. Z przyjemnością się dowiem jak Ci smakowało.

      Usuń
  8. Gdzie się można zaopatrzyć w takie suszone pączki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te kupiłam we Francji. Spróbuj poszukać w sklepach z herbatą.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za Twój komentarz.

Popularne posty