czwartek, 5 lutego 2015

Brownie z karmelizowanymi bananami i... solonym masłem.


Karmel  lub czekolada z morską to jedne z moich ulubionych smaków. Myślałam, że w pewnym momencie  znudzą mi się, ale nic z tego. Cały czas trwam w wielkiej miłości do nich. Piekę przeróżne ciasta, ale to połączenie słodkiego i słonego ciągle wzbudza mój zachwyt. W dzisiejszym przepisie słoność pochodzi z solonego masła. Jeżeli macie trudności z jego zakupem dodajcie do ciasta 1/4 łyżeczki soli i zwykłe masło. Jeżeli to połączenie smakowe jest nie dla Was, upieczcie ciasto z normalnym masłem.

A jakie to ciasto jest w smaku? Słodycz i aromat czekolady łączą się  delikatnie ze smakiem soli. Ciasto jest wilgotne i smakuje jakby było zrobione z gorzkiej czekolady, a nie z mlecznej. To przez dodatek gorzkiego kakao. Upieczone banany nadają mu jeszcze więcej aromatu i wilgotności. Skarmelizowane tuż przed podaniem nabierają chrupkości z wierzchu. Jak wszystkie czekoladowe ciasta, nabiera głębi smaku na drugi dzień.

A Wy lubicie połączenie smaku słonego i słodkiego w ciastach i deserach?



Brownie z karmelizowanymi bananami
Brownie au chocolat au lait et aux bananes caramélisées

250 g mlecznej czekolady
250 g masła lekko solonego
250 g cukru
4 jajka
100 g pekanów
180 g mąki pszennej tortowej
40 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 banany
1 łyżka cukru do skarmelizowania bananów
masło do nasmarowania formy

Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Posmarować masłem prostokątną formę (35x20 cm). W kąpieli wodnej rozpuścić masło z połamaną na kawałki czekoladą. Kiedy wszystko się rozpuści wymieszać do połączenia. W misce zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać czekoladę z masłem i wymieszać do połączenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Dodać masy jajeczno czekoladowej i zmiksować na najniższych obrotach do połączenia. Dosypać połamane na duże kawałki orzechy i wymieszać całość łyżką. Masę przelać do formy. Na wierzchu ułożyć przekrojone wzdłuż banany. Formę wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem posypać banany 1 łyżką cukru i skarmelizować go palnikiem.
 


Przepis "Saveurs" nr 215

14 komentarzy:

  1. Lubię czekoladę z solą więc mnie ta sól nie odstrasza. Odstrasza mnie trochę mąka pszenna. Jak myślisz można ją zastapić czymś bezglutenowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Użyłabym gryczanej i odrobiny skrobi ziemniaczanej.

      Usuń
  2. Bardzo, bardzo zachęcające połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zachęciło skutecznie i bardzo jestem z tego zadowolona ;-)

      Usuń
  3. Ach! Kocham połączenie słodkiego i słonego. Najprostsza i doskonała jak dla mnie forma to czekolada mleczna + słone paluszki. Uwielbiam ten smak. Więc Twój przepis na pewno wypróbuję. Brzmi idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolady z paluszkami jeszcze nie jadłam. Trzeba będzie spróbować. Jak zrobisz, daj znać jak smakowało.

      Usuń
  4. Lubie i lubie miesiecznika " Saveurs"!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na nim trenuję mój francuski. Przyjemne z pożytecznym ;-)

      Usuń
  5. A w jakiej temperaturze piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 160 stopni C. Już dopisałam.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails