wtorek, 6 stycznia 2015

Kurczak pieczony z jabłkami i cydrem.


Uwielbiam połączenie jabłek z mięsem. Słodycz i lekka kwaskowość owoców idealnie komponuje się z kurczakiem, wieprzowiną, gęsią, kaczką... 
Dzisiaj mam dla Was bardzo proste danie na pyszny zimowy obiad. Smakowo nawiązuje do moich ulubionych normandzkich dań. W dzisiejszej wersji są to udka z kurczaka, ale mogą być też kotlety wieprzowe, polędwiczki lub cały kurczak podzielony na 6-8 części.
Dobrze zjeść taki obiad po powrocie ze spaceru.


 Kurczak z jabłkami i cydrem

6 udek z kurczaka
2 półcentymetrowej szerokości plastry boczku wędzonego
4 łyżki oleju
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
1 szklanka cydru lub soku jabłkowego
2 łyżki calvadosu (opcjonalnie)
3 jabłka (np. odmiany golden delicious)
1 cebula pokrojona w grubą kostkę
1 łyżeczka świeżych listków tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
sól
świeżo zmielony pieprz

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na 8 części każde.  Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i popieprzyć. Na dużej patelni rozgrzać olej z 1 łyżką masła. Obsmażyć kurczaka na złoto. Przełożyć do dużej formy do zapiekania i wstawić do piekarnika. Z patelni zlać tłuszcz, ale nie myć jej. Rozpuścić resztę masła. Obsmażyć boczek pokrojony w małą kostkę. Dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Polać calvadosem i dusić całość do częściowego odparowania alkoholu. Dodać czosnek, tymianek i zalać całość cydrem lub sokiem jabłkowym. Gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać musztardę i śmietanę. Wymieszać. Zalać tym sosem kurczaka. Pomiędzy kawałkami mięsa ułożyć cząstki jabłek. Kilka cząstek można też położyć na wierzchu. Ponownie wstawić formę do piekarnika i piec całość około 40 minut do miękkości mięsa.

17 komentarzy:

  1. Extra przepis,godny wykorzystania .Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie. Cieszę się, że przepis się podoba.

      Usuń
  2. mięsa nie jadam, ale ten wygląda efektownie bardzo :3
    zapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od osoby niejedzącej mięsa to wielki komplement :) Dziękuję za zaproszenie.

      Usuń
  3. tak pyszne !!! i takie piękne zdjęcia do !!!szczęśliwego nowego roku życzy angie z Niemiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Szczęśliwego nowego roku.

      Usuń
  4. Witam

    Chciałam zapytać skad bierze Pani przepisy na pieczywo np. na te bułeczki
    http://pistachio-lo.blogspot.com/2012/05/zytnie-skandynawskie-bueczki-obiecany.html

    są to tradycyjne receptury czy tlyko Pani tak je nazwała ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie wymyślam przepisu, to podaje zródło (i tak jest zawsze przy pieczywie). Na dole posta o buleczkach jest tez zródło ( i było tam od początku) Przepis Miisa Mink z książki "Nordic Bakery".

      Usuń
    2. Dziękuję.. Nie zauważyłam tej informacji

      Usuń
    3. Czasami trudno zauważyć taki napis na dole :-)

      Usuń
  5. ależ to musiało smakować! u nas niestety kurczak zakazany :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowało bardzo. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Och, to musiało być pyszne danie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście było. Zjedlismy je z dużą przyjemnością.

      Usuń
  7. Bardzo mi się przepis podoba. Dziękuję za inspirację. Zrobię dziś tak kaczkę, tylko jabłka nafaszeruję boczkiem i upiekę w całości.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi się Twój pomysł z jabłkami. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Wpadłam podzielić się wrażeniami i ....dziękuję za zainteresowanie.
    Pozdrawiam jeszcze cieplej.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails