środa, 2 lipca 2014

Patatas bravas czyli coś pysznego z hiszpańskiej kuchni.


Mój wyjazd na wakacje zbliża się wielkimi krokami. Czas zaczyna się kurczyć, a rzeczy do zrobienia mam jeszcze bardzo dużo. 
W związku z tym moja kuchnia jest ostatnio bardzo prosta i szybka. Sezonowe warzywa i owoce to podstawa naszych posiłków. Kiedy mam mało czasu lubię robić patatas bravas czyli ziemniaczany klasyk z hiszpańskiej kuchni. Młode, chrupiące ziemniaki i pyszny sos pomidorowy to idealne, szybkie danie na tę porę roku.

Patatas bravas
 
1200 g ziemniaków
180 ml oliwy z oliwek (do smażenia ziemniaków)

salsa
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku  
1/2 łyżeczki suszonego chilli (pokruszonego)
1 łyżka octu z czerwonego wina
125 ml sosu pomidorowego (przepis poniżej)

sos pomidorowy

125 ml oliwy z oliwek
225 g cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)
2 ząbki czosnki (drobno posiekanego) 
400 g pomidorów (mogą być z puszki)
150 ml wody
3 liście laurowe
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru
 
Przyrządzić  sos pomidorowy. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać cebulę i czosnek. Mieszając od czasu do czasu, smażyć na małym ogniu około 10-15 minut. Cebula powinna zmięknąć i lekko się zrumienić. Dodać pomidory, wodę, liście laurowe, sól i cukier.  Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić całość, mieszając od czasu do czasu, przez około 45 minut. Sos wystudzić i wyjąć liście laurowe. Można go zmiksować, żeby uzyskać gładką konsystencję.
Można go przechowywać w lodówce do 5 dni. 
 
Przyrządzić salsę. Na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać paprykę w proszku i chilli. Po 2 minutach dodać ocet i wymieszać całość. Dołożyć sos pomidorowy i podgrzewać całość przez 5 minut. Ewentualnie posolić do smaku.
Ziemniaki wyszorować i pokroić na równe kawałki (około 3-4 cm). Gotować je w osolonej wodzie przez 6-7 minut. Odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku. Przełożyć je na patelnię z rozgrzaną mocno oliwą i smażyć  do chwili, kiedy wierzch będzie zrumieniony, a środek miękki (około 10 minut).  Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełożyć na talerz i polać wierzch salsą pomidorową.
 
 
Przepis Rick Stein

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails