środa, 19 listopada 2014

Jesienny obiad. Pieczony kurczak z jabłkami i nietypowe purée.


Kiedy na dworze robi się zimno, nachodzi mnie ochota na takie klasyczne obiady. Pieczone mięso, kremowe purée i miska sałaty. Domowym, niepokonanym mistrzem purée jest mój mąż, który dodaje, dolewa, dosypuje i ubija, ubija, ubija... Efektem jest genialny smak i aksamitna konsystencja. Domowe purée to też pierwsze niemleczne danie mojego syna. Miał kilka miesięcy, kiedy babcia dała mu na łyżeczce odrobinę tego smakołyku. W pierwszej chwili byłam przerażona, że ten maluch, który ssał do tej pory tylko mleko dostał ziemniaki, śmietanę, masło... Jego mina pełna błogości, zaskoczenia i szczęścia była tak niesamowita, że minęło naście lat, a ja ciągle pamiętam jego wyraz twarzy.

U nas wygląda to tak. Klasyczne  purée robi mąż, a ja kombinuję. Tak było i z tym obiadem. Wpadałam na pomysły, zapisywałam i gotowałam. Wyszedł z tego jesienny obiad, który wszystkim bardzo, bardzo smakował. Królowały w nim jabłka, które kupuję ostatnio w ilościach hurtowych i cydr. 



Pieczony kurczak z jabłkami i szałwią

1 kurczak ok. 1300 - 1500 g (kupuję zagrodowego)

zalewa solankowa
400 ml cydru (można ewentualnie użyć soku jabłkowego tłoczonego)
3 łyżki soli
2 łyżki świeżych listków szałwi
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
1500 ml wody

600 g jabłek golden delicious + 1 jabłko
2 łyżki świeżych listków szałwi (posiekanych)
4 gałązki tymianku
1 łyżeczka miodu
4 łyżki miękkiego masła
1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny

W garnku zagotować cydr z solą, szałwią, gałązką rozmarynu, pieprzem i liśćmi laurowymi. Przelać całość do dużej miski, dodać zimną wodę, wymieszać i zanurzyć w tym kurczaka. Wstawić do lodówki na noc.
Na drugi dzień. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Kurczaka wyjąć z zalewy (na 30 minut przed pieczeniem, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej), osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na blasze. Do środka kurczaka włożyć 1 nieobrane jabłko przekrojone na 4 części i gałązki tymianku. Po skórę na piersi kurczaka włożyć 2 łyżki miękkiego masła. Kurczaka wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Od czasu do czasu smarować pierś i udka sosem, który wytworzył się na dnie formy. 600 g jabłek obrać, wykroić gniazda nasienne i podzielić na 8-10 części. Włożyć je do miseczki. Dodać miód, 2 łyżeczki listków szałwii, skórkę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Jabłka ułożyć na około kurczaka. Na wierzchu ułożyć pozostałe 2 łyżki masła. Piec kolejne 30 minut lub do chwili, kiedy kurczak jest miękki, a jabłka zrumienione. Wyjąć z piekarnika i odstawić przed krojeniem na 5 minut.

Purée ziemniaczane z jabłkami i musztardą

1000 g ziemniaków
1 jabłko golden delicious
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
60 ml śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki cukru
4 łyżki miękkiego masła
sól do smaku

Jabłko obrać, wykroić gniazda nasienne i podzielić na 4 części. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Włożyć je do garnka razem z jabłkiem. Zalać wodą (tak, żeby zakryła całość) i gotować do miękkości ziemniaków. Odlać wodę i dodać masło, cukier, sól i śmietankę. Ubijać do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Pod koniec ubijania dodać musztardę.


10 komentarzy:

  1. Ja takie obiady lubię tak bardzo, że jej jem o każdej porze roku. A co będę sobie żałować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre podejście. One smakują o każdej porze roku.

      Usuń
  2. Dostałam ślinotoku na sam widok tak apetycznego obiadu;-)
    Pozdrawiam cieplutko.
    Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniała reakcja. Bardzo się cieszę.

      Usuń
  3. cudowne połączenie smaków! u mnie ostatnio tez dużo jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka są wspaniałe. Dobrze, że mamy je w takim wyborze. A smaki rzeczywiście cudownie się łączą.

      Usuń
  4. wlasnie gotuje obiad, wszystko pieknie pyrka i rumieni, i pomyslalam sobie: wejde na kulinaria. wchodze i widze...moj obiad:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Purée ci kradne na dzisiejsza kolacje! Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails