środa, 26 listopada 2014

Francuska klasyka. Zupa cebulowa.


Jesień i zima to dobry czas na jedzenie zup, a cebulowa jest jedną z moich ulubionych. Gotowałam różne jej wersje, ale najchętniej wracam do klasycznej, francuskiej. Długo duszona na maśle cebula staje się miękka i lekko słodkawa. Charakteru zupie dodaje dodatek wina. W poniższym przepisie używa się wina białego i czerwonego, ale możecie użyć również samego białego. Niezbędny dodatek do zupy cebulowej to grzanki. Rumiane, maślane z dodatkiem lekko ciągnącego się sera. Po włożeniu do zupy nasiąkają nią, jednocześnie zagęszczając całość. 

Kiedy za oknem zimno, ciemno i mgliście, miseczka zupy cebulowej potrafi zdziałać cuda.



Zupa cebulowa
Soupe à l'oignon gratinée au Comté

85 g masła
900 g cebuli
2 łyżki mąki
4 łyżki (60 ml) czerwonego, wytrawnego wina 
1/2 szklanki (100 ml) białego, wytrawnego wina 
1 łyżeczka cukru
1800 ml bulionu warzywnego, wołowego, drobiowego lub wody
1 liść laurowy
sól
świeżo zmielony pieprz 

grzanki
bagietka
miękkie masło
1 ząbek czosnku
150 g startego sera Comté, Gruyère lub innego

Cebulę obrać i pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Rozpuścić masło w żeliwnym garnku lub na głębokiej patelni. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać cebulę, lekko ją posolić, wymieszać i przykryć pokrywką. Jeżeli nie macie pokrywki, można przykryć garnek/patelnię folią aluminiową (błyszczącą stroną do wenątrz). Dusić cebulę do miękkości przez 15-20 minut. Mieszać od czasu do czasu. Zwiększyć ogień, dodać 1 łyżeczkę cukru i mieszając smażyć przez 2-3 minuty. Dodać mąkę i smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać oba rodzaje wina i dusić całość przez 2 minuty. Dodać bulion, liść laurowy i gotować zupę przez 20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przyrządzić grzanki. Włączyć piekarnik na funkcję grill. Bagietkę pokroić na 1 cm skośne plastry. Posmarować je masłem. Ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i zrumienić na złoto (uwaga, żeby grzanki się nie przypaliły, w moim piekarniku trwa to sekundy). Wyjąć i posmarować grzanki rozciętym na pół ząbkiem czosnku. Posypać je startym serem i ponownie wstawić do piekarnika. Grillować do roztopienia się sera. Gorącą zupę wlać do miseczek. Na wierzchu ułożyć grzanki.
 

Przepis Daniel Galmiche z książki "French brasserie cookbook"

11 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z francuska zupa cebulowa jest troche jak z polskim bigosem, bo co dom , co gospodyni to inny przepis :)
    Ja tez kocham zupe cebulowa, choc robie ja zupelnie inaczej i bez wina (wino wole pic osobno :)).
    Jesli kiedys zechcialabys sprobowac dla porownania to tu jest link
    http://notatkiniki.blogspot.fr/2013/01/zupa-cebulowa-stanisaw-leszczynski.html
    Pozdrawiam dzis jeszcze ze Strasburga

    OdpowiedzUsuń
  3. What a wonderful soup! This is what I love when it's getting colder outside!
    Thank you and all my best
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczny ten późnojesienny stól!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupę cebulową, jest idealna na tę porę roku :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. danke für das rezept!!! und die tollen bilder, liebe grüße von angie aus deutschland

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobra sylwestrowa zupa, dziękuję :)
    _

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails