piątek, 26 września 2014

Babeczki kasztanowo orzechowe z jabłkami (bezglutenowe) czyli moje zwycięskie ciasto


 Mąka kasztanowa i gryczana to ostatnio moje ulubione mąki do ciast. Mimo, że nikt z nas nie musi przestrzegać diety bezglutenowej, często piekę takie słodkości. Kiedy niedawno mój syn namówił mnie na upieczenie ciast na Festiwal Jabłka, wybrałam dwa wypieki. Szarlotkę gryczano orzechową z figami (przepis wkrótce) i babeczki kasztanowe z jabłkami. Właśnie te babeczki zajęły pierwsze miejsce, co mnie niezmiernie ucieszyło. 
Jutro (w sobotę 27.09) znowu odbędzie się Festiwal Jabłka. Tym razem w warszawskiej Królikarni. Chętnie bym znowu się wybrała, ale przede mną jesienny weekend nad morzem.

A jakie są te babeczki? Najlepiej je upieczcie i oceńcie sami. Mogę Wam powiedzieć, że są wilgotne, a jednocześnie puszyste, a dodatek rumienionego masła nadaje im niezwykłego smaku. Jeżeli trudno Wam kupić mąkę kasztanową możecie zastąpić ją gryczaną. 

Życzę Wam pięknego, jesiennego weekendu.



 Ciasto kasztanowo orzechowe z jabłkami (bezglutenowe)

140 g masła
1/2 szklanki (70 g) bardzo drobnej mąki ryżowej
1/2 szklanki (50 g)mąki kasztanowej - można zastąpić 1/3 szklanki (45 g) mąki gryczanej
1/2 szklanki (50 g) mąki z orzechów laskowych (drobno zmielonych orzechów)
2 łyżki skrobi z tapioki lub skrobi kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
3/4 szklanki (150 g)jasnego brązowego cukru (użyłam jasnego muscovado)
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 jabłka (obrane i starte)

lukier
2/3 szklanki (80 g)cukru pudru
55 g rozpuszczonego masła
1-2 łyżki soku jabłkowego

masło i mąka ryżowa do foremek

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Masło przełożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu, aż nabierze jasno brązowego koloru i zacznie pachnieć orzechami. Przelać do miski i wystudzić. W drugiej misce wymieszać mąkę kasztanową, ryżową, orzechową, sól, proszek do pieczenia i skrobię. Do miski z masłem dodać jajka, cukier i wanilię. Zmiksować na puszystą masę. Dodać starte jabłka i wymieszać. Dodać sypkie składniki i wymieszać całość łyżką do połączenia. Formę na babeczki albo muffiny wysmarować masłem i obsypać mąką ryżową. Nałożyć do niej ciasto do 2/3 wysokości. Piec w zależności od wielkości formy 20-30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić ciasto w formie na 5-10 minut. Po tym czasie obrócić formę i wyjąć ciastka na kratkę. Przygotować lukier ucierając na gładką masę wszystkie jego składniki. Lukrować jeszcze ciepłe ciastka.




Przepis Aran Goyoaga z książki "Small plates & sweet treats".

17 komentarzy:

  1. Zachecilas mnie straszne! Jak sie Tylko przeprowadze zabiore sie za pieczenie tych babeczek! Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. One są warte upieczenia. A teraz dokąd się przeprowadzasz? Powodzenia :)

      Usuń
  2. Wygląda tak ,że pierwsza nagroda była im pisana , nie było innej opcji
    Przeliczne i jaki skład
    Jestem tez ciekawa tej szarlotki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuje. Konkurencja była ;)

      Usuń
  3. Znakomite :)
    Marzy mi się mąka kasztanowa, ale póki co, nigdzie jej nie mogę znaleźć... Mam za to gryczaną i bardzo ją lubię, więc spróbuję z nią się pobawić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zobacz w sklepach internetowych, ze zdrowa żywnością lub typu kuchnie swiata. Ostatnio łatwiej ją kupić i ma bardziej przyjazną cenę. Gryczana tez sie swietnie sprawdzi.

      Usuń
  4. Cudowne :) mąka kasztanowa na liście rzeczy do zdobycia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę na zdjęciu w postaci keksu czy to tylko taka mała foremka? Nie bardzo chce mi się bawić w babeczki czy można to ciasto włożyć do keksówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka foremka. Jedna duża na 8 małych keksowek. Piekłam to ciasto 3 razy jednego dnia i wykorzystałam rożne formy. Dużego nigdy nie piekłam, ale myśle ze można spróbować dostosowując czas pieczenia.

      Usuń
  6. Jabłka starte na dużych oczkach czy na małych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam tarki "cienkie julienne", ale może byc dowolna, chociaż wybrałabym grubszą.

      Usuń
  7. mam te babeczki w planach na najbliższy czwartek :) pytanie brzmi, czy jeśli użyję foremek silikonowych również powinnam je posmarować i obsypać? zawsze mnie to zastanawia a potem walczę z wyjęciem przyklejonych ciastek :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie nie trzeba ich smarować, ale ja zawsze to robię. Mam wtedy lepsze efekty przy wyjmowaniu :) Nie obsypuję takich foremek zawsze, za to zawsze smaruję.Obsypuję, kiedy foremka ma kształt pełen zakamarków.

      Usuń
    2. o widzisz, dziękuję za rady! jutro piekę :)

      Usuń
    3. Czekam na wieści jak smakowało?

      Usuń
    4. o mamo! co za smak! cudowny! choć u nas z maka gryczaną to i tak wspaniałe :) DZIĘKUJĘ!!!

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails