niedziela, 24 sierpnia 2014

Pyszny obiad w kilkanaście minut. Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów.




Dwa razy w tygodniu kupuję na targu po 3 kg malinowych pomidorów za 2.50 za kilogram i po kilogramie  pomidorków koktajlowych po 6 zł. Dawno nie płaciłam tak mało za tak pyszne pomidory. Te na przetwory można kupić już za złotówkę. Smak tegorocznych pomidorów jest tak doskonały, że praktycznie codziennie wykorzystuję je do dań obiadowych. W związku z tym spodziewajcie się w najbliższym czasie wysypu pomidorowych przepisów na blogu. 
Najbliższe przepisy mają jeszcze jedną wspólną cechę. Są bardzo szybkie i proste do zrobienia. 

W mojej pracy nie mam szans na dwa długie urlopy w czasie wakacji, więc na drugą połowę sierpnia dzieci wyjechały z tatą. Cieszyłam się na ten wolny, samotny czas w domu. Ale zamiast po pracy spędzać czas na lenistwie, wzięłam się za kolejne, gruntowne porządki. Kiedy dzieciaki opalają się i nurkują, ja maluję drzwi, framugi, kaloryfery i wyrzucam masę nagromadzonych przez lata rzeczy. Nie do końca wyrzucam, raczej nadaję im drugie życie w innych domach. 
W skrócie można powiedzieć, że to czas porządków i pomidorów.

Dzisiejsze danie wygląda niepozornie, ale wierzcie mi kryje się w nim całe bogactwo smaku. Jest super szybkie do przygotowania i praktycznie robi się samo. 


Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów
Spaghetti with roasted tomato sauce

500 - 700 g małych pomidorków (najlepiej różnych odmian)
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól
kilka listków bazylii
świeżo zmielony pieprz
250 g makaronu spaghetti

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Pomidorki przekroić na pół. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w cienkie plasterki, a natkę grubo posiekać. Na blachę  wyłożyć cebulę, czosnek i natkę. Polać ją 2 łyżkami oliwy i posolić 1/4 łyżeczki soli. Dłońmi wymieszać i rozłożyć na blasze równomierną (około 1/2 cm) warstwą. Na cebuli ułożyć pomidorki nacięciem do góry. Delikatnie je posolić, skropić oliwą i posypać oregano. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut. Kiedy pomidorki się pieką, ugotować makaron al dente. Odsączyć go z wody i wyłożyć na blachę. Przy pomocy dwóch widelców wymieszać makaron z upieczonymi warzywami. Podawać od razu. Wierzch posypać bazylią, świeżo zmielonym pieprzem  i skropić oliwą.




Na podstawie przepisu z książki "La cucina italiana"

2 komentarze:

  1. Wspaniałe danie. Idealne teraz,kiedy pomidory są takie pyszne. :) Narobiłaś mi chęci. :)
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie!
    zazdroszczę takiego czasu ja nadal ciągle z dzieciakami :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails