poniedziałek, 17 marca 2014

Czekolada, ser i maliny czyli pyszne ciasto na przedwiośnie.


Czekolada i maliny, to równie dobre połączenie jak czekolada i wiśnie. Kiedy dołożymy do tego jeszcze masę serową, otrzymamy pyszne ciasto. Wilgotne, aromatyczne, harmonijne.
Jego atutem, oprócz smaku jest łatwość wykonania. 
Skusicie się?
 


Brownie z serem i malinami

masa czekoladowa
180 g masła
200 g gorzkiej czekolady
200 g drobnego cukru
70 g mąki pszennej
szczypta soli
5 jajek

masa serowa
350 g serka śmietankowego (typu Philadelphia lub twarogu)
75 g drobnego cukru
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
2 jajka

100 g malin (mogą być mrożone) 

masło do posmarowania formy

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować masłem tortownicę o średnicy 23 cm. Rozpuścić na parze czekoladę z masłem. Wymieszać do połączenia i odstawić do wystudzenia. W misce zmiksować jajka z cukrem i szczyptą soli. Dodać masę czekoladową i wymieszać do połączenia. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Masę wylać do formy.
W drugiej misce zmiksować na gładką masę ser z cukrem, wanilią i jajkami. Masę serową wyłożyć na masę czekoladową tworząc esy floresy. Wierzch posypać malinami. Piec ciasto przez 45 -60 minut. Po tym czasie powierzchnia ciasta powinna być ścięta, ale środek powinien pozostać wilgotny. Można ewentualnie pod koniec pieczenia przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. 
Studzić na kratce. Ciasto najlepiej po wystudzeniu wstawić na noc do lodówki.


17 komentarzy:

  1. jak zwykle bajeczne :) zapisuje sobie i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Na ciebie zawsze można liczyc ;)

      Usuń
  2. Skusić się? Pewnie, że tak :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. ulubione ciasto mojego syna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. A ja bardzo się z tego cieszę.

      Usuń
  5. Ależ u Ciebie boskie ciasto! Jasne,że bym się skusiła. Skuszę się kiedyś, na pewno.
    Cudowny tez nagłówek blogu. :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przemiłe są Twoje słowa. Bardzo się z nich cieszę. Miałam wątpliwości co do nagłówka, ale nadszedł czas na zmiany wiosenne. Tym bardziej cieszą mnie Twoje komplementy. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Wyglada bosko (jak zreszta caly Twoj blog - jestem pod wrazeniem!)
    Pieke za chwile na nasza jutrzejsza rocznice, prosze o kciuki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Bardzo się cieszę. Trzymam kciuki bardzo mocno. Najlepsze życzenia na rocznicę.

      Usuń
    2. Wyszlo pyszne! Dziekuje.

      Usuń
  7. To ciasto jest przepyszne! Wyszlo mi znakomicie i zagosci na Wielkanocnym stole! X

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails