niedziela, 9 marca 2014

Bułki pszenno orkiszowe z dodatkiem oregano i parmezanu

Za mną kolejne wspólne, weekendowe  pieczenie, którego inicjatorką jest Małgosia. Tym razem wybór padł na orkiszowe bułeczki z dodatkiem oregano i parmezanu.
Zmieniłam trochę kształt bułeczek, technikę wyrobu i niektóre proporcje składników w stosunku do oryginału.

To bardzo dobry wypiek. Pełne smaków i aromatów bułki świetnie komponują się z serami i wędlinami. Wspaniale nadadzą się też na piknik.


Bułki pszenno orkiszowe z dodatkiem oregano i parmezanu

225 g mąki pszennej typu 550
 150 g mąki orkiszowej typu 1100
  7 g suszonych drożdży lub 14 g świeżych
  1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka
oliwy z oliwek

 230 ml ciepłej wody
1 łyżka świeżo startego parmezanu
1 łyżeczka suszonego oregano

do posypania wierzchu
  2 łyżki świeżo startego parmezanu
1 łyżka suszonego oregano


W misce wymieszać oba rodzaje mąki i sól. W drugiej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 5 minut. Dodać oliwę i maki z dodatkiem soli. Wyrobić całość mikserem (końcówki haki) do połączenia się składników. Odstawić ciasto na 5 minut. Po tym czasie wyrabiać ciasto przez około 10 minut na blacie posmarowanym oliwą lub w misce przy pomocy miksera. Pod koniec wyrabiania dodać 1 łyżkę parmezanu i 1 łyżeczkę oregano. Czystą miskę posmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ją ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  Ciasto podzielić ostrym nożem na 8 równych części. Każdą część rozpłaszczyć,a  następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Wykonać rozpłaszczanie i zwijanie boków jeszcze 2 razy. Uformować w dłoniach okrągłą bułeczkę. Postąpić tak z pozostałymi porcjami ciasta. Obtoczyć bułeczki w wymieszanym na talerzu parmezanie z oregano. Układać je na blaszce (zachowując odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Przykryć bułeczki ściereczką i zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
 Ostrym nożem zrobić nacięcia na bułkach. Ja do robienia nacięć użyłam nacinarki do kajzerek.
Piec około 20 minut. Studzić na kratce.




Oryginalny przepis z tej strony

Razem ze mną bułeczki piekli:

Łucja - Fabryka kulinarnych inspiracji , Monika - Matka wariatka, Patrycja - Patison w kuchni, Paweł - Chleby.info, Dobrawa - Bona Apetita, Daria - Breakfast , Justyna - Gotowani i pieczenie, Gabriel - Męski wypas , Dorota - Moje małe czarowanie, Lidia - zdjęcie na FB , Olimpia - Pomysłowe pieczenie, Ewelina - Przy kubku kawy, Agata - Kulinarne przygody Gatity , Joanna - Różowa kuchnia , Monika - Pin up Cooking , Małgorzata - Smaki Alzacji, Edyta - Przy stole, Anna - Everyday flavours, Karolina - Kresowa panienka, Małgorzata - Po prostu Marghe

29 komentarzy:

  1. Wspaniałe i jaki piękne wzorek mają:-), dziękuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzorek to zasługa nacinarki do kajzerek ;) ale też go lubię. I ja dziękuję za wspólne pieczenie.

      Usuń
  2. Piękne :) Miło było razem upiec takie pyszne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuje. Takie wspólne pieczenie daje dużo radości.

      Usuń
  3. Ależ apetyczne bułeczki ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za wspólne pieczenie.

      Usuń
  4. Hi Dear,
    another wonderful creation. Thanks for sharing it.
    All the best
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you for visiting. I am very glad that you like another recipe on my blog. All the best.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci się podobają. Dziękuję.

      Usuń
  6. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne zdjecia, piękne buły, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i do kolejnego wspólnego pieczenia.

      Usuń
  8. Thank you for the recipe! ♥
    Jarka

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bułeczki wyszły. I jaka oprawa ;) Do zobaczenia na kolejnym, wspólnym pieczeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia.

      Usuń
  10. Pięknie upieczone . Super się piekło razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo polubiłam to wspólne pieczenie. Do następnego razu.

      Usuń
  11. Wyglądają idealnie. !:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne. Dokładnie trafiłaś w moje upodobania :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Hi Dear,
    made your hummus with rosted peppers. Thank you - sooo fantastic! I'll never need a cook book again!!!!
    All the best
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I got another fantastic news from you. I am very happy. I hope that the next recipes you'll like. All the best

      Usuń
  14. Piękne te twoje bułeczki, dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails