czwartek, 6 lutego 2014

Pudding ryżowy z kardamonem, różą i pistacjami. Pyszny deser na czas zimy.


 Róża, kardamon i pistacje tworzą genialne połączenie. Kiedyś upiekłam kardamonowo pistacjowy sernik na kruchym spodzie z warstwą z płatków róż. To było genialne ciasto i fantastyczne połączenie smaków. Od tego czasu jestem wielką miłośniczką tego trio.

Pudding to wspaniały deser albo weekendowe śniadanie w zimowy czas. 
Zróbcie go koniecznie, bo jest pyszny.




Pudding ryżowy z pistacjami i wodą różaną

Cardamon rice pudding with pistachios & rose water

400 ml pełnotłustego mleka
120 ml śmietanki kremówki
1 laska wanilii (przecięta na pół)
8 kardamonów w łupince (lekko zgniecionych)
120 g ryżu do puddingu (lub risotta - typu arborio, vialone nano, carnaroli)
30 g masła
2 łyżki mleka skondensowanego
1 łyżka miodu akacjowego lub innego o delikatnym aromacie
szczypta soli
3 łyżki pistacji (grubo posiekanych)
1 łyżka suszonych płatków róży

syrop
1 łyżka miodu akacjowego lub innego o delikatnym aromacie
1/2 łyżki wody różanej

W rondelku zagotować mleko ze śmietanką, laską wanilii i kardamonem. Zestawić z ognia i wystudzić. Chłodną mieszankę wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotować syrop. Wymieszać miód, 1 łyżkę ciepłej wody i wodę różaną.
Do rondelka z mieszanką mleczno śmietanową dodać ryż i doprowadzić do zagotowania. Mieszać od czasu do czasu w trakcie gotowania. Zmniejszyć ogień  i cały czas mieszając, gotować do miękkości ryżu przez około 20 minut. W razie konieczności dodać  odrobinę wody. Zdjąć rondelek z gazu. Wyjąć kardamon i laskę wanilii. Dodać masło, skondensowane mleko, miód i szczyptę soli. Mieszać do chwili rozpuszczenia się masła i połączenia składników. Przełożyć pudding do miseczek. Podawać ciepły lub wystudzony. Przed podaniem polać syropem i posypać pistacjami i płatkami róż.


Przepis Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi z książki "Jerusalem"

10 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, zjadłabym takie na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. To rzeczywiście bardzo dobre śniadanie.

      Usuń
  2. Brzmi i wygląda niezwykle estetycznie. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak myślisz. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Wspaniała wiadomość dla mnie.

      Usuń
  4. Droga lo,
    jestem uzalezniona od Twojego bloga, od 4 dni w moim komputerze otwarat tylko ta strona, natawione ciasto na drozdzowki z serem i malinami, w planie niedzielny bueuf bourguignon a na deser flan kokosowy... Cale szczescie, ze za tydzien ferie i duzo ruchu na stoku.:)) Powaznie mowiac kocham te strone i ugotuje z niej (upieke, usmaze, udusze- co trzeba ) absolutnie wszystko. To wyraz mojego holdu dla Twojej pracy- jestes moin domestic goddes. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoje słowa są dla mnie niesamowicie miłe i budujące. Bardzo się cieszę, że Ci się podoba blog i możesz znaleźć przepisy, które Cię kuszą do gotowania. Cieszę się też, że podzieliłaś się ze mną tą opinią. Wspaniale się czyta takie rzeczy, dziękuję.

      Usuń
  5. Robiłam kiedyś podobny pudding , był świetny! Pyszności.:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam przerwę w robieniu puddingów. Teraz do nich wróciłam z radością. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails