sobota, 1 lutego 2014

Francuska tarta z makrelą i oliwkami. Letnie danie na zimowy stół.




Tęsknię za słońcem i ciepłem (jak chyba większość z nas). Niestety trzeba jeszcze poczekać na zmianę aury. Na razie rozgrzewam się oglądając zdjęcia z wakacji w Prowansji i przyrządzając dania z tamtejszej kuchni. 

Czasami udaje mi się kupić świeże makrele i mam wtedy uczucie, że nie mieszkam na północy Europy, a gdzieś na południu. Dzisiejsza tarta pachnie i smakuje latem, ale też pasuje do zimowej aury. 
Macie ochotę na trochę Prowansji w środku zimy?










Tarta z makrelą i oliwkami
Pissaladière de petits maquereaux

ciasto
125 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
125 g świeżo startego parmezanu
125 g mielonych migdałów
1 żółtko

1 pęczek cebulki dymki
80 g małych czarnych oliwek (najlepsze będą nicejskie)
1 pomidor
2 duże ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek

6 filetów z makreli
100 ml oliwy z oliwek
3 gałązki tymianku
2 duże ząbki czosnku
sok i skórka z 1/2 cytryny
mielona papryczka z  Espelette
sól morska

Zmiksować miękkie masło z żółtkiem. Dodać mąkę, migdały i parmezan. Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę. Po tym czasie, wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na 15 minut do ogrzania. Rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na prostokąt (18x10 cm) o grubości 5 mm. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec na złoty kolor przez około 10 minut.
Makrele przełożyć do głębokiego naczynia. Dodać posiekany czosnek, liście tymianku, sok i skórkę z cytryny, 1/4 łyżeczki papryczki z  Espelette, 100 ml oliwy i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę.

Dymkę (białe i zielone części) posiekać na 1/2 cm kawałki i udusić na oliwie (na najmniejszym ogniu) do miękkości. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w 1 cm kostkę. Dodać do dymki wraz z posiekanym czosnkiem i posiekanymi oliwkami. Dusić całość przez około 2 minuty. 
Ryby przełożyć na blachę i piec około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Na upieczony spód nałożyć uduszoną dymkę z dodatkami, a na nią podpieczone filety z makreli. Całość zapiec w piekarniku (funkcja grill) przez około 6 minut.




Przepis z magazynu Saveurs nr 200

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To taka trochę nietypowa tarta.

      Usuń
  2. Piekne zdjecia. Zima w tym roku w Kanadzie nas nie rozpieszcza, wiec tez wracam do zdjec z Prowansji , gdzie spedzilismy dwa tygodnie we wrzesniu zeszlego roku. Mam nadzieje, ze wrocimy tam kiedys.... Ciekawe tarta, a Pani blog uwielbiam, pozdrawiam z zimnej I snieznej Kanady, Mila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za te przemiłe słowa. Sprawiły mi one wielką radość. Ja mam wielką słabość do Prowansji, jej światła, kolorów, zapachów i klimatu. Wyjeżdżając,marzę już o następnej wizycie. Ten region ma w sobie jakiś magnes. Nasza zima też nie jest idealna. Najpierw jej nie było, a teraz jesteśmy zasypani i wieją lodowate wiatry. Łatwiej byłoby to znieść, gdyby świeciło słońce. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do następnych odwiedzin.

      Usuń
  3. Upiekłam drożdżówki z ostatniego przepisu. Wyszły przepyszne z lekko kwaśnymi porzeczkami oraz z domowym dżemem morelowym.:)
    Piękne zdjęcia z Prowansji! Tęsknię za latem i to jak..
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, za wiadomość. Bardzo się cieszę. Ja też nie mogę się doczekać światła i ciepła.

      Usuń
  4. Kuchnia śródziemnomorska! Jak zwykle cudowna! Powiedz mi tylko gdzie ty w Polsce świeże makrele kupujesz? Mam rodziców w Poznaniu i oprócz wędzonych albo konserw nie znajdują innych makreli. Tutaj we Francji to nie problem! sa zawsze ale u nas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Nie jest łatwo w Polsce o świeże makrele. Jak je spotykam, to wtedy od razu kupuję. Mam jedno stałe miejsce zakupów. Kupuję je w czwartki lub piątki w Makro. Sprzedawane są patroszone, ale w całości. Te na zdjęciach powyżej są przeze mnie filetowane, dlatego nie są doskonałe ;)

      Usuń
  5. Smaczna tarta. Chętnie bym spróbowała. A zdjęcia takie piękne Lo! Jestem zachwycona.
    Pozdrawiam Cię serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie Ci dziękuję za te przemiłe słowa. Pozdrawiam Cię serdeczni.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails