środa, 26 lutego 2014

Babka kajmakowa z krówkami


Puszkę kajmaku lub słoik kremu krówkowego mam zawsze schowaną w czeluściach kuchennych. Nigdy nie wiadomo, kiedy kogoś najdzie na słodkości i ta puszka będzie stanowić koło ratunkowe. Lubię domowe lody z kremem krówkowym, przekładane wafle, mazurek kajmakowy z powidłami, sernik, ale najbardziej lubię wyjadać go prosto ze słoika.
Kiedy domowników nachodzi ochota na takie zwykłe, ucierane ciasto, ale nie znowu cytrynowe, robię z kajmaku ciasto. Takie jak dziś. Czasami dodaję do niego pokrojone w kawałki Toblerone, czasami batoniki Daim, a najczęściej nasze ciągnące krówki z Milanówka.


Babka kajmakowa z krówkami
Dulce de leche bundt cake

   3 szklanki (450 g) mąki pszennej
   2 łyżeczki proszku do pieczenia
   1/2 łyżeczki sody
  szczypta soli
   1 szklanka (220 g) miękkiego masła
  1 szklanka (150 g) ciemnego brązowego cukru
     1 szklanka (320 g) dulce de leche (kajmaku z puszki, kremu krówkowego)
   4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
   2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z  wanilii
   1 szklanka (260 g) jogurtu naturalnego lub maślanki (w temperaturze pokojowej)
    1 szklanka (150 g - 12 sztuk) pokrojonych na 1 cm kawałki krówek

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować masłem i wysypać mąką formę do babki. Wymieszać w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce zmiksować na gładki krem masło z brązowym cukrem i wanilią. Dodać dulce de leche (kajmak) i miksować do połączenia się składników. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Miksując na wolnych obrotach dodać w trzech porcjach mąkę i jogurt. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać krówki i wymieszać całość szpatułką/łyżką. Przełożyć ciasto do formy. Piec 50-60 minut. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystudzenia na 15 minut. Po tym czasie wyjąć z formy. Wierzch można posypać cukrem pudrem.


20 komentarzy:

  1. Mnie właśnie naszła dzika ochota ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. babka, wow , jaka dostojna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zobacz ile dobra forma potrafi zdziałać ;)

      Usuń
  3. rewelacyjnie wygląda, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuje. Cieszę się bardzo, ze ci się podoba.

      Usuń
  4. babka kajmakowa jest boska! kocham!

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędna babka :) A z Toblerone musi być jeszcze lepsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak. Tablerone pasuje do niej idealnie.

      Usuń
  6. W sobotę robiłam też ciasto z krówkami:-) Następnym razem upiekę taką babkę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Krówki w cieście to dobra rzecz.

      Usuń
  7. cudowna! zrobię na Wielkanoc, żeby nie było ze alergicy i takie tam, na Święta będę dzieciom odpuszczać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podpowiedz tylko czy ta foremka do babki to duża???

      Usuń
    2. Święta to dobry czas na dopuszczanie. Forma ma klasyczny rozmiar. Teraz nie powiem ci ile dokładnie ma cm, ale jak wrócę do domu za kilka dni, to dam znać

      Usuń
  8. U la la , ale baba:-). Piękna:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, jakaż ona piękna jest! Musi być bardzo smaczna z kajmakiem.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że Ci się podoba. Kajmak to pyszny dodatek do ciasta.

      Usuń

  10. Babka rewelacyjna - pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails