wtorek, 11 lutego 2014

Apfelkuchen mit Marzipan czyli niemieckie ciasto z masą marcepanową i jabłkami.

  
Czuję w powietrzu wiosnę, chociaż zdaję sobie sprawę, że zima wróci. Wystarczyło kilka dni słońca, aby wstąpiła we mnie znowu energia. Rano w drodze do pracy towarzyszy mi nieśmiały świergot ptaków i światło dnia. Do tej pory przemierzałam moją drogę przez las patrząc na wschód słońca i słuchając krakania wron.
Zaczynam myśleć o wiośnie.

Mam dla Was takie typowe niemieckie ciasto orzechowe z jabłkami. Takie wypieki kojarzą mi się z dużą blachą i domową atmosferą.Każdemu smakuje.
 
Ciasto orzechowe z jabłkami i masą marcepanową

Apfelkuchen mit Marzipan

masa marcepanowa
    2 żółtka
    20 g cukru
    10 g mąki kukurydzianej
    90 g marcepana
    150 ml śmietany kremówki
  
 ciasto
    125 g masła (w temperaturze pokojowej)
    90 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego    
 3 jaja (w temperaturze pokojowej)  
1 szczypta soli
    125 g mąki pszennej
    75 g mielonych orzechów laskowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    60 ml mleka

    700 g jabłek - 3 sztuki (użyłam odmiany Boskop)
    2 łyżki soku z cytryny
    20 g masła w małych kawałkach
    1 łyżka cukru
  

Zetrzeć na tarce o grubych oczkach marcepan. W miseczce wymieszać żółtka z  z cukrem i mąką kukurydzianą. W rondelku zagotować śmietankę i dodać do niej starty marcepan. Mieszać, aż oba składniki się połączą. Dodać do masy żółtkowej i wymieszać. Przelać całość z powrotem do rondelka i podgrzewać do zgęstnienia (nie gotować). Przelać do czystej miseczki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować masłem formę 20x30 cm.
Wymieszać w misce mąkę, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Zmiksować masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym na gładki jasny krem. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać mleko. Miksując masę (na wolnych obrotach) dodać mieszankę mączno orzechowa. 
Ciasto wyłożyć na blachę. Wyrównać i wstawić do piekarnika na 10 minut. 
Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić je na cząstki. Wymieszać z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę marcepanową, a na nią cząstki jabłek. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła i całość posypać cukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 30-35 minut.
 
  

20 komentarzy:

  1. Hi Dear,
    made your Grisini! A dream!!! Thank you!
    Best wishes
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Great news. I am very glad that you used the recipe. Best wishes.

      Usuń
  2. Oby jednak ta zima już nie wróciła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby, ale obawiam się, że jeszcze przyjdzie. W końcu to połowa lutego.

      Usuń
  3. oczarowałaś mnie tym ciastem:) jestem zachwycona!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale. Bardzo się cieszę.

      Usuń
  4. Pycha! Co za smakowite połączenie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście jest niezłe. Szczerze polecam i serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  5. mniam, narobiłaś mi smaku na ciasto z jabłkami. nie mam wszystkich składników wiec zrobię swoje jogurtowe, tez dobre :)
    a wczoraj lekarka kazała mi schudnąć bo moje kolana są w opłakanym stanie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolana to ważna rzecz, ale ciasto jogurtowe brzmi już tak niewinnie.

      Usuń
  6. Fajny przepis. U mnie zimy nie było.... Za to mamy burze, wiatry, ulewy i powodzie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierwszym momencie, chciałam Ci napisać, że masz fajniej, ale może zima nie jest taka zła. Szkoda tylko, że taka krótka.

      Usuń
  7. Witaj Pistachio,juz od dluzszego czasu z wielka przyjemnoscia odwiedzam Cie,a Twojego bloga mam u siebie w obserwowanych.Dzis jest wreszcie okazja ,za sprawa Twojego pysznego przepisu,a widze rowniez,ze masz banerka z Durszlaka,by zaprosic Cie do akcji"Kuchnia niemiecka" 2014.Jesli masz ochote dolaczyc do przepisow z kuchni niemieckiej,ktore zbieramy zapraszam serdecznie.Zapraszam rowniez w moje skromne progi "Gotuj zdrowo!Guten Appetit".Pozdrawiam Weronika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Bardzo się cieszę, z Twojego zaproszenia. Dziękuję Ci bardzo i serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  8. Na jaką duża blachę jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails