poniedziałek, 6 stycznia 2014

Z zimowej kuchni - kurczak w porterze z warzywami korzeniowymi.

 
Zima sprzyja treściwym daniom. Do mojej kuchni wróciły mięsa gotowane z dodatkiem wina lub piwa, z dużą ilością sosu i korzennych warzyw. Każda pora roku ma swoje smaki, a zima to dobry czas na bogatsze w kalorie dania.
Dzisiaj zapraszam Was na proste danie, idealne na styczniowe chłody - kurczaka w porterze z dodatkiem warzyw korzeniowych.
 

Kurczak w porterze z warzywami korzeniowymi
Porter braised chicken thighs with root vegetables
 
2 marchwie
2 średniej wielkości ziemniaki
1 korzeń pietruszki lub pasternaku (dobrze sprawdzi się tutaj też rzepa)
1 duża cebula
1 kurczak podzielony na 8 kawałków(lub udka z kurczaka)
sól i świeżo zmielony pieprz
olej
7 łyżek masła
1 butelka (500 ml) piwa porter
1 szklanka (250 ml) bulionu drobiowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżeczki pasty pomidorowej (koncentratu)
1 łyżeczka suszonego tymianku
 
Obrać marchew, cebulę i ziemniaki i pokroić w 2 cm kostkę. Kawałki kurczaka posypać 2 łyżeczkami soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Mięso obsmażyć na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso przełożyć do garnka. Zlać z patelni olej (nie myć jej) i rozgrzać na niej 4 łyżki masła. Podsmażyć przez 5-8 minut warzywa mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać bulionem i wymieszać, żeby odkleiły się przysmażone kawałki z dna patelni. Całość przełożyć do mięsa. Dodać tymianek, pastę pomidorową, cukier i musztardę. Zalać piwem i wymieszać. Doprowadzić całość do zagotowania. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez 45-60 minut. Zamieszać od czasu do czasu w trakcie gotowania. Pod koniec gotowania dodać resztę masła.
 

 
Przepis Williams-Sonoma z książki "New flavors for chicken".

28 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. A naczynie do zapiekania cudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Ja też je bardzo lubię.

      Usuń
  3. Fajny pomysł :) Podejrzewam, że tak przyrządzony kurczak zasmakowałby najbardziej mojemu mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój zajadał się nim z wielką przyjemnością.

      Usuń
  4. Ależ cudo. Koniecznie do zrobienia:). Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Cieszy mnie to bardzo.

      Usuń
  5. Przemawia do mnie:-))) I jak zawsze świetne zdjęcia!
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Cieszę się, że Ci się podobają.

      Usuń
  6. Wszystko w jednym garnku - cudownie - to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimową porą lubię takie jednogarnkowe dania.

      Usuń
  7. Jak Pani sądzi, da się kurczaka zastąpić królikiem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie smakowite, a do tego ten Porter...Moje ulubione piweczko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie to danie jest dla Ciebie idealne.

      Usuń
  9. zabieram, to danie do siebie:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak myślisz :)

      Usuń
  11. No taki obiad to ja mogę i na kolację i na drugie śniadanie! fantastyczne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na drugie śniadanie, to musi Ci się bardzo podobać.

      Usuń
  12. wygląda cudownie:) podoba mi się połączenie smaków:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. No to mam obiad na jutro !

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smaczne danie! Niesamowicie apetycznie wygląda na zdjęciach.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails