sobota, 25 stycznia 2014

Muffiny pomarańczowe z jagodami czyli połączenie lata i zimy w słodkiej babeczce.


Trochę mnie tu nie było.
 Komputer odmówił posłuszeństwa i wymagał specjalistycznego leczenia. 
Teraz będę nadrabiać zaległości w czytaniu maili i pisaniu postów.

Ostatnio przejrzałam zawartość zamrażarki i stwierdziłam, że mam wielkie pokłady mrożonych jagód, borówek i żurawin. Mam zamiar wykorzystać te zbiory w najbliższym czasie. Przyjemnie poczuć smak leśnych jagód, zbieranych latem, kiedy za oknem szaleje siarczysty mróz.
 Dzisiaj mam dla Was przepis na muffinki. Proste i szybkie w wykonaniu, lekko słodkie i pachnące pomarańczami. Delikatna i puszysta konsystencja babeczki przyjemnie kontrastuje z chrupiącą, maślaną kruszonką.

Uwielbiam piec ciasta, kiedy za oknem jest tak zimno. A Wy jak poprawiacie sobie nastrój w taką pogodę?
 


Muffiny jagodowe z kruszonką cynamonową
Blueberry crumb muffins

1 pomarańcza
2/3 szklanki oleju kukurydzianego lub słonecznikowego
1/2 szklanki + 1 łyżka mleka pełnotłustego
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
2 1/4 szklanki (350 g) mąki pszennej
1 szklanka jasnego, brązowego cukru
1 niepełna łyżka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód

kruszonka cynamonowa
6 łyżek (65 g) mąki pszennej
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżka jasnego, brązowego cukru  
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
2 1/2 łyżki (35 g) stopionego masła
1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 

W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki kruszonki. Odstawić.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Formę muffinkową (na 12 sztuk) wyłożyć papierowymi papilotkami. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W misce wymieszać startą skórkę, 1/3 szklanki soku z pomarańczy, olej, mleko i jajka.W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników wlać zawartość miski z płynnymi składnikami. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Dodać jagody (mrożonych nie rozmrażać) i ponownie wymieszać. Łyżką (najwygodniejsza jest łyżka do lodów) nakładać ciasto do papierowych papilotek. Wierzch posypać kruszonką.
Wstawić formę do piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec do zrumienienia się wierzchu jeszcze 15 minut. Jeżeli muffinki zrobione są z dodatkiem mrożonych owoców, trzeba wydłużyć czas pieczenia o około 5 minut.
Jagody można zastąpić malinami.



Przepis Sarabeth Levine z książki "Sarabeth's bakery"

26 komentarzy:

  1. Super! Uwielbiam pomarańczowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne połączenie. Takie wymarzone na zimowy dzień. Troszkę lata w środku zimy.:)
    Śliczne zdjęcia Lo.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci się podoba. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. ja nastrój poprawiam gorącą czekoladą i ciastkami :) piękna taca! też piekłam ostatnio muffiny z cynamonową kruszonką. i naprawdę najlepsze jest to połączenie chrupkiego wierzchu i miękkiej babeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąca czekolada to wspaniała sprawa na taką pogodę. Rozgrzewa i poprawia nastrój. Ja też bardzo lubię to połączenie dwóch rodzajów konsystencji. A kruszonka sama w sobie jest zawsze pyszna ;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że Ci się podoba.

      Usuń
  5. o raju no przecież ja muszę je zjeść.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja, tak jak pisałam pod postem - nastrój skutecznie poprawiam drożdżówkami pomarańczowo malinowymi. A że zapasów w zamrażarce też mam sporo, Twoje muffiny ustawiam jako następne w kolejce. Może spróbuję z borówkami? Nie wiem, czy mają wystarczająco wyrazisty smak. Pomyśli się. Ale pięknie Ci muffiny wyrosły, z początku myślałam, że są drożdżowe. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżówki to dla mnie numer jeden w wypiekach, ale czasami potrzeba odmiany i stąd muffiny. Borówki (te czerwone) rewelacyjnie sprawdzają się w wypiekach. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. zapisuję do wypróbowania, co prawda jagód nie mam ale z np. porzeczkami też będą fajne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porzeczki świetnie się sprawdzą w tym przepisie. Jedne i drugie są kwaskowe po upieczeniu i fajnie łączą się ze słodkim ciastem.

      Usuń
  8. Wlasnie sprawdzilam Tez mam jeszcze jagody i maliny.... A przepis smakowity wiec Chetnie skorzystam.... Jak skoncze moje Pains aux raisins z wczoraj.... Tylko, ze one sa z rodzynkami i orzechami....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te Twoje Pains aux raisins... bajka! Czekam z niecierpliwoącią na książkę.

      Usuń
  9. Uwielbiam takie muffinki! jagodowe :) niestety zapasy się skończyły i muszę poczekać na letni sezon :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje zapasy jagód też dawno byłyby skończone, gdyby... nie ukryły się na dnie zamrażarki. Czasami dobrze jest o czymś zapomnieć. Pozdrawiam.

      Usuń
  10. mmm super połączenie! Pomarańcza, jagody( moje ulubione owoce) i ta cynamonowa kruszonka, bardzo ciekawie musi wszystko ze sobą smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po tych muffinkach naszło mnie na... jagodzianki. Ja też tęsknię za świeżymi jagodami. Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Wyskubałabym tą cynamonową kruszonkę ze wszystkich muffinek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki jeden domownik to zrobił ;)

      Usuń
  12. Chyba znalazłoby się pudełko borówek w zamrażalniku...

    OdpowiedzUsuń
  13. Są pyszne! Nie miałam pomarańczy, więc dałam sok i skórkę z cytryny. A zamiast mleka - mleko zsiadłe. Nie jadłam jeszcze tak puszystych i smacznych muffinek. Bardzo dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails