niedziela, 27 października 2013

Domowy koncentrat do chai latte.


Jak dobrze żyć w zgodzie z sezonowością i porami roku. Latem robię zimne lemoniady i napoje na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu lub rabarbaru. Nie mam zupełnie ochoty na te napoje, kiedy wcześnie zapada zmrok i liście spadają z drzew. Wtedy piję z przyjemnością rozgrzewające herbaty z korzennymi lub cytrusowymi dodatkami, gorące czekolady, poncze i grzane wino.
Wszystko ma swój czas.
Teraz nadeszła pora na te ciepłe napoje. Jednym z nich jest chai latte. Można za każdym razem przyrządzać ten napój, a można też mieć butelkę domowego koncentratu. Wtedy wystarczy w odpowiednich proporcjach wymieszać ciepłe mleko i koncentrat i pyszne chai latte jest gotowe. Pomyślcie, jak przyjemnie będzie wrócić do domu w mroźny dzień i w minutę zrobić sobie taki pyszny, rozgrzewający napój.
 
A kawę piję przez cały rok.
 


Koncentrat do chai latte
 
5 szklanek wody
8 torebek herbaty
2 laski cynamonu
1 laska wanilli przecięta na pół (opcjonalnie)
1/2 szklanki brązowego cukru demerara (lub zwykłego)
5 cm kawałek obranego imbiru - pokrojony na 1 cm plastry
10 goździków
10 ziaren zielonego kardamonu (wraz z łupinką)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatałowej
2 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy  (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
1 łyżka miodu
 
Wszystkie składniki włożyć do rondelka. Zalać wodą i doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia i zostawić na kolejne 10 minut. Przecedzić przez sito i wlać do butelek. Wystudzony przechowywać w lodówce do 10 dni.
 
Przyrządzać chai latte łącząc 1-2 części ciepłego lub zimnego mleka z koncentratem.
 


26 komentarzy:

  1. Ooooo przyda mi się ten przepis :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. Mam nadzieję, że będziesz zadowolona.

      Usuń
  2. Z chęcią zrobię sobie taki koncentrat :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przyda Ci się.

      Usuń
  3. bardzo podobają mi się zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy. Dziękuję.

      Usuń
  4. mmmm pysznie i do tego te cudne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachęcający, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zwlekaj tylko zbyt długo...

      Usuń
  6. Bardzo podoba mi się Twój pomysł i zamierzam go wykorzystać, ale nie do końca jasne jest dla mnie stosowanie - 1-2 części mleka mam połączyć z jaką ilością koncentratu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwie części mleka na jedną część koncentratu czyli np. 200 ml mleka na 100 ml koncentratu. Moc koncentratu zależy od mocy herbaty, której użyjesz i czasami trzeba wlać go mniej do mleka. Dobrze sobie dobrać własne proporcje, te moje są takie orientacyjne. Wszystko zależy od upodobań smakowych.

      Usuń
  7. chętnie bym wypróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurcze ale to musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba.

      Usuń
  10. To coś dla mnie:) Uwielbiam korzenne smaki, szczególnie gdy szaruga za oknem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ta szaruga niedługo do nas pewnie dotrze. Mam nadzieję, że skusisz się na chai latte w zimny wieczór.

      Usuń
  11. Ciekawy pomysł. Chai latte instant - ale po domowemu i bez konserwantów :).

    OdpowiedzUsuń
  12. zapraszamy do próbowania naszego Chai Latte -> sklep.ChaiLatt.eu

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy czarną herbatę można czymś zastąpić? Chodzi o to, by było bez teiny i kofeiny.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails