środa, 17 lipca 2013

Pieczone buraki i kalafior czyli warzywa na wakacyjnym stole.

 
 
 
Po powrocie z wakacji poszłam na targ. I wpadłam w wielki zachwyt. Zachwycałam się wyborem warzyw i... cenami. Jednak nadmorskie miejscowości mają ceny kurortowe na wszystko. Codziennie piekę teraz warzywa i robię z nich proste sosy do makaronu. Powoli wracam do innego rytmu.
A nasz kot... towarzyszy mi wszędzie.
 

 
 
Purée z buraków z jogurtem i za'atarem
Puréed beetroot with yoghurt & za'atar 
 
 
900 g średniej wielkości buraków (500 g po upieczeniu i obraniu)
2 duże ząbki czosnku (zmiażdżone)
1 mała , pokrojona papryczka chilli (bez gniazd nasiennych)
250 g greckiego jogurtu
1 1/2 łyżki syropu daktylowego* (można zastąpić miodem)
3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do polania wierzchu
sól
1 łyżka przyprawy za'atar 
 
wierzch
2  cebulki dymki (cienko pokrojone w plastry)
15 g uprażonych orzechów laskowych (grubo posiekanych)
60 g koziego twarożku lub fety (pokruszonej)
 
Buraki upiec w piekarniku w 200 stopniach C (przez około 1 godzinę), wystudzić, obrać i pokroić na osemki. Włożyć je do malaksera razem z jogurtem, chilli i czosnkiem. Zmiksować na gładkie purée. Dodać syrop daktylowy (miód), 1 łyżeczkę soli, oliwę i za'atar. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Wierzch posypać dymką, orzechami i serem. Polać oliwą. Podawać w temperaturze pokojowej.
 
Syrop daktylowy kupiłam w sklepie Bomi w Gdańsku.

 
 
 
Sałatka z pieczonego kalafiora i orzechów
Roasted cauliflower & hazelnut salad
 
1 kalafior (ok. 700 g) podzielony na małe różyczki
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łodyga (70 g) selera naciowego (pokrojona w 0,5 cm plastry)
30 g orzechów laskowych
10 g listków natki
nasiona z połowy granata
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżka octu winnego
1 1/2 łyżeczki syropu klonowego (można zastąpić miodem lub syropem daktylowym)
sól
świeżo zmielony pieprz
 
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Podzielonego na kawałki kalafiora włożyć do formy do zapiekania. Polać 3 łyżkami oliwy, posypać pieprzem i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać, żeby oliwa pokryła warzywa. Piec 25-35 minut do lekkiego zbrązowienia końcówek kalafiora. Kalafior powinien pozostać chrupiący. Przełożyć go do miski i pozostawić do wystudzenia.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni C i wstawić do niego wyłożone na blasze orzechy laskowe. Piec do chwili aż popęka na nich skórka (około 15 minut). Wyjąc i wystudzić. Obetrzeć orzechy ze skórki (robię to pocierając zawinięte w ściereczkę orzechy). Orzechy grubo posiekać lub lekko utłuc w moździerzu i wysypać je na kalafiora.
Dodać pozostałe składniki i wszystko razem dobrze wymieszać.
 
Podawać w temperaturze pokojowej.
 


 
Przepisy Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi z książki "Jerusalem".

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł i bardzo ładna zastawa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. A zastawa to zbieranina różności ze wspólnym mianownikiem czyli kolorem kobaltowym.

      Usuń
  2. Jesteś! O to dawaj znak i idziemy! (My do Ciebie?)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie... na pewno zrobie w Polsce, do ktorej wybieram sie za trzy dni... radosc moja nie ma granic! a warzywa to ja caly rok a latem szczegolnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się Twojej radości. Pewnie pogoda nie będzie nawet bardzo ważna, chociaż życzę Ci jak najpiękniejszej. Dobrze się baw.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails