czwartek, 18 lipca 2013

Focaccia z parmezanem i pesto z młodej cebulki



Uwielbiam smak młodej cebulki. W sezonie kupuję ją w olbrzymich ilościach ciesząc się na zapas jej smakiem. Jesienna cebula w pęczkach też jest bardzo dobra, ale nic nie zastąpi tej małej wiosenno letniej. Do kanapki z pomidorem to dodatek obowiązkowy, ale też wykorzystuję ją do innych potraw. Letnie risotto zawsze ma jej dodatek, tak samo jak śniadaniowy twarożek. Dzisiaj zapraszam Was na focaccię z pesto z ziół i młodej cebulki. Mało pracy, a smaku wiele.
 


 
Focaccia z parmezanem i pesto z młodej cebulki
Focaccia au parmesan et à l'huile d'olive, pesto d'oignons nouveaux
 
focaccia
300 g mąki pszennej (typu 550)
250 ml wody
80 g świeżo startego parmezanu
5 g świeżych drożdży
2 łyżki + 1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 -1/2 łyżeczki soli
 
pesto
2 młode cebulki wraz ze szczypiorem
4 gałązki kolendry (same listki)
4 gałązki mięty (same listki)
1 ząbek czosnku
sól (najlepiej morska - fleur de sel)
świeżo starty pieprz
 
Drożdże wymieszać w miseczce z wodą i odstawić na 5 minut. Dodać 2 łyżki oliwy, sól, mąkę i parmezan. Zmiksować (końcówki haki) całość na gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto przełożyć na podsypany mąką papier do pieczenia i rozwałkować/rozciągnąć dłońmi na nieregularny placek grubości 5 mm. Posmarować 1 łyżką oliwy, przełożyć wraz z papierem na dużą blachę i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1/2 godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez około 15-20 minut. Wierzch focacci powinien się zrumienić.
Gorącą polać pesto, posypać solą morską i pokroić na kawałki.
 
Pesto: listki ziół zmiksować wraz z grubo pokrojoną cebulką i czosnkiem, oliwą i 1/2 łyżeczki pieprzu. Można również cebulkę i zioła drobno pokroić i dodać wyciśnięty czosnek, oliwę i pieprz.
 
 




7 komentarzy:

  1. fajna letnia przegryzka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Takie małe coś i smakowite.

      Usuń
  2. Pyszniutko i ciekawie z tą cebulką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zioła w oliwie i ta bielutka foccacia! Zdjęcia pyszne. Już sobie wyobrażam te chrupiące brzegi.
    Zapraszam, dołącz z tym wypiekiem do lipcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" http://zapachchleba.blogspot.com/2013/07/na-zakwasie-i-na-drożdżach.html Twoja focaccia będzie się na niej pięknie prezentować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pieczywo jest dla mnie wymarzone...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails