czwartek, 4 kwietnia 2013

Mój comfort food na zimową wiosnę. Soczysty kurczak i ziemniaczane gratin.


 
Macie dość zimy? Chyba nie musicie odpowiadać. Nie znam nikogo, kto nie wyczekuje oznak wiosny. Ten ciągle padający śnieg... zaczynam myśleć, że zawsze tak będzie. Taki dołujący nastrój dopada mnie jak brnę co rano po śniegowej brei do pracy. Potem jest już lepiej. Rozmyślam o weekendzie majowym, szparagach, piknikach, jeszcze jednym kocie i o lodach, które zrobię w weekend. Na podły nastrój wspaniale też działa dobre, rozgrzewające jedzenie. W skrócie pieczony kurczak i ziemniaki. Ale jakie... Soczysty kurczak bogaty w  aromaty czosnku, cytryny i rozmarynu i przypieczone ziemniaki pełne smaków. Mój comfort food.
 
I zaczynam wierzyć, że kiedyś przyjdzie wiosna.



 
Ziemniaczane gratin z czosnkiem
Potato garlic gratin
 
6-8 dużych ziemniaków
650 ml śmietanki kremówki
3 duże ząbki czosnku
50 g masła
sól i świeżo zmielony pieprz
1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
 
Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Czosnek i ziemniaki obrać. Pokroić je w bardzo cienkie plastry. Użyłam do krojenia tarki mandolinowej z ostrzami w kształcie litery V. Lekko posmarować masłem formę do zapiekania o wymiarach 20x30 cm.
Na dnie ułożyć cienką warstwę plastrów ziemniaków. Polać je śmietaną. Posypać kilkoma plasterkami czosnku i szczyptą gałki, posolić, popieprzyć i ułożyć małe kawałeczki masła. Tak samo postąpić z resztą składników, tworząc 3-4 warstwy z ziemniaków. Wstawić formę do piekarnika i piec 1 - 1 1/2  godziny lub do chwili kiedy ziemniaki będą miękkie, a wierzch złocisto brązowy. Podawać gorące. 
 

 
Pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną
Roast chicken with lemon
 
1 kurczak (używam zagrodowych)
około 1/4 -1/3 kostki miękkiego masła
sól i świeżo zmielony pieprz
4 cytryny (przekrojone na połówki)
3 główki czosnku
4 gałązki rozmarynu
oliwa z oliwek
2 gałązki małych pomidorków (opcjonalnie)
 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 2 główki czosnku przekroić na pół, a jedną podzielić na ząbki (bez obierania). Palcami lub trzonkiem drewnianej łyżki oddzielić skórę kurczaka od mięsa na piersi i udkach. 3/4 ilości masła włożyć pod poluzowaną skórę kurczaka. Dzięki temu mięso po upieczeniu będzie bardzo soczyste. Resztą masła natrzeć kurczaka z wierzchu.  Posolić go i popieprzyć. Ułożyć go w dużej formie do zapiekania.  Do środka kurczaka włożyć 2 gałązki rozmarynu, 2 połówki cytryny i ząbki czosnku. Na około kurczaka w formie ułożyć rozmaryn i resztę cytryn i połówki główek czosnku (nacięciami do góry). Posolić je i skropić oliwą. Wstawić całość do piekarnika i piec 30 minut. Po tym czasie, wycisnąć sok z podpieczonych cytryn na mięso i ułożyć w formie pomidorki. Skórki z podpieczonych cytryn pozostawić w formie do dalszego pieczenia. Piec jeszcze 30 - 40 minut lub do chwili, kiedy kurczak będzie upieczony. Powinien mieć zrumienioną skórkę. Wyjąć go z piekarnika i odstawić przed krojeniem na 10 minut.
W oryginalnym przepisie upieczonego kurczaka trzeba wyjąć z formy, dodać 250 ml śmietanki, sok z 1/2 cytryny i 500 ml bulionu do sosu wytworzonego na dnie. Podgrzewać całość mieszając do lekkiego zgęstnienia sosu. Sosem polać upieczonego kurczaka.
 
Przepisy Katie Quinn Davies z książki "What Katie ate".

11 komentarzy:

  1. O! Jakie fajne danie :D
    Zrobię moim chłopakom na niedzielny obiad :) Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Moje chłopaki uwielbiają te dania.

      Usuń
  2. Tego nie wolno oglądać będąc głodnym! Ziemniaki jak z bajki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe propozycje! Bardzo smakowite i pachnące.:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przewspaniale te ziemniaczki :) u mnie dzisiaj z kotletem i surówka z pora :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lo, Twój blog zainspirował mnie do założenia swojego bloga kulinarnego. Tutaj o tym przeczytasz więcej: http://wmojejlubelskiejkuchni.blogspot.com/2013/04/saatka-z-quinoa-i-pieczonej-marchwi.html. Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Te zdjęcia pachną:-) Aż ślinka leci...:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmmmmm niebo w gębie! Uwielbiam białe mięsko, kurczaczki najlepsze na obiadek! Wspaniały przepis ;] dzięki

    OdpowiedzUsuń
  9. Az mi sie tego zachcialo. Zrobie szybko zakupy spożywcze przez internet, kupie co trzeba i jutro bedzie juz genialny obiad dla calej rodziny. Niektore tu pomysly aż chcialoby sie wykorzystac i zjesc naraz :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails