czwartek, 10 stycznia 2013

Hiszpańskie smaki. Nadziewany bakłażan i mauretańskie przyprawy.


Dzisiaj zostawiam Wam przepis na bardzo proste i pyszne danie o hiszpańskim rodowodzie. To danie to najlepszy przykład, jak przyprawy potrafią zaczarować smak.  Mój syn ciągle prosi mnie o powtórki, a ja nawet nie zdążyłam zrobić mu (bakłażanowi) porządnych zdjęć. Niech to będzie dowód na to jak szybko znikało.

 Nadziewany bakłażan z mauretańskimi przyprawami
Lamb suffed aubergines with Moorish spice and Manchego cheese

4 bakłażany
oliwa z oliwek
1 cebula drobno posiekana
4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 duża czerwona papryka (bez gniazd nasiennych) posiekana w 1/2 cm kostkę
1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (pimentón dulce)
1/2 łyżeczki pokruszonego chilli
500 g mielonego mięsa jagnięcego (może być też wieprzowina lub wołowina)
6 łyżek sosu pomidorowego lub przecieru (passata)
100 g świeżo startego sera Manchego*
sól i świeżo zmielony pieprz

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Bakłażany przekroić na pół. Miąższ naciąć w kratkę, nie przecinając skóry. Bakłażany ułożyć miąższem do góry na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać miąższ solą i obficie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut. Miąższ ma zmięknąć, ale nie zbrązowieć. W międzyczasie rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, paprykę i przyprawy. Smażyć całość około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać mięso i smażyć mieszając około 5 minut. Mięso powinno lekko się zrumienić i stracić kolor surowego. Dodać sos pomidorowy, wymieszać i podgrzewać około 5 minut. Wyjąć bakłażany z piekarnika. Nie wyłączać go, ale zwiększyć temperaturę grzania do 220 stopni C. Przy pomocy łyżki wyjąć miąższ z bakłażana, zostawiając go trochę przy skórce.  Dodać go do mięsnego nadzienia. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nadzienie nałożyć do wydrążonych połówek bakłażanów. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika. Piec około 8-10 minut (do chwili kiedy ser lekko się zrumieni). Podawać na gorąco. Bakłażany mozna przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem. Wtedy muszą być dłużej podgrzewane w piekarniku. Serem posypać pod koniec pieczenia. 


**Manchego – to hiszpański ser wytwarzany z mleka owczego  na terenie La Manchy. W zależności od okresu dojrzewania wyróżniamy ser Manchego fresco (młody,  50-dniowy), curado (3–4 miesięczny) i viejo (mocno dojrzały)


Przepis Rick Stein

22 komentarze:

  1. Witam uważam Twoje artykuły bardzo ciekawe, odwiedziłem swoją stronę i zauważyłem kilka receptur. Z Hiszpanii I zapraszamy do odwiedzenia mojego bloga gotowania znajduje się w Walencji w każdym tygodniu będę aktualizować, jest bardzo pozytywny, o innych kulturach żywności.

    Wiesz co jest TARONCELLO? spokoju w moim blogu znajdziecie odpowiedź - ...
    Próbowaliście kiedyś kaskadę Walencji w Trzech Króli?,

    http://Valenciagastronomic.blogspot.com.es

    W moim blogu mam tłumacza dla języka

    Pójdę za odwiedzenie pozdrowienia Chefgonin

    OdpowiedzUsuń
  2. nareszcie normalne jedzenie ;)
    bardzo lubimy :) jak dla mnie może być bez mięsa za to z dużą ilością warzyw i sera, i obowiązkowo z pasta paprykowa wg. przepisu znajomej :)
    mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leloop, w najbliższym czasie trochę będzie tego "normalnego".

      Usuń
  3. Odwiedziła mnie ostatnio mama, na obiad był grillowany bakłażan z łososiem, zdziwiło mnie to, ze nigdy wcześniej go nie jadła, przecież jest pyszny i wyglądem zdecydowanie zachęca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie trwa teraz sezon na bakłażany, ale to takie pyszne warzywo, że ciężko go nie przyrządzać. Z rybą też świetnie smakuje.

      Usuń
  4. :) wspaniałe, proste danie ale pełne smaku i zapachu! zdecydowanie wypróbuje :) pozdrawiam słonecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie łatwe i szybkie do zrobienia, a przyprawy dodają mu fajnego smaku.

      Usuń
  5. pięknie i apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że to przepis Ricka Steina, czy możesz podpowiedzieć, z której książki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to danie ze świątecznego programu Ricka Steina - hiszpańskie święta. Ja mam jego tylko French Odyssey.

      Usuń
  7. Bardzo smacznie się prezentuje, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba.

      Usuń
  8. dużo warzyw, może to być dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa są niezbędne w takich daniach... i przyprawy.

      Usuń
  9. Faszerowane , pieczone warzywa to jedno z moich ulubionych dań ... proste , a jednocześnie efektowne i smaczne niezwykle i daje możliwość wykazania się kulinarna fantazją ... bakłażany - zainspirowałaś mnie :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JA bardzo lubię pieczone warzywa. Mają taki intensywny smak. I dają nieograniczone możliwości do wykorzystania.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails