poniedziałek, 9 stycznia 2012

Na śniadanie lub podwieczorek bułeczki cynamonowe (muffinki).


Muffinki nie należą do moich ulubionych wypieków, ale formę do muffinek bardzo lubię. Często piekę w niej różne drobne, przeważnie drożdżowe wypieki, które zabieramy w podróż, na pikniki albo na szkolne uroczystości. Czasami piekę też muffinki. Niezbyt często, ale zdarza mi się.  I dzisiaj jest właśnie taki dzień, kiedy dzielę się z Wami moim ostatnim muffinkowym wypiekiem.
Założenie oryginalnego przepisu bardzo mi się podobało. Wierzchnia warstwa pokryta zrumienionym masłem i cukrem z dodatkiem cynamonu brzmiała nieźle. Pomajstrowałam trochę przy tym przepisie. Tu zmniejszyłam ilość cukru i sody, tam dodałam skórki pomarańczowej. Jak dla mnie proporcje w oryginalnej recepturze są troszkę zachwiane. Po zmianach wyszło całkiem, całkiem. Do środka dajcie po trochu konfitury pomarańczowej, nutelli albo wiórków czekolady (u mnie mieszanka gorzkiej i białej). Z kubkiem kakao lub kawy te muffinki jedzone na ciepło smakowały bardzo dobrze. 





Cynamonowe bułeczki śniadaniowe (muffinki)

Cinnamon Brown Butter Breakfast Puffs



wierzch
1/3 szklanki cukru
3 łyżki (42 g)masła
1/2 łyżki mielonego cynamonu

ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody spożywczej1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
szczypta soli
szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
1/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
1/3 szklanki (75 g) masła (rozpuszczonego)
1 jajko (lekko ubite)
1 łyżeczka wanilii
1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

nadzienie 
4 łyżeczki dżemu pomarańczowego lub4 łyżeczki nutelli lub
4 łyżeczki wiórków czekolady (gorzkiej, białej, mlecznej...)


Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Formę muffinkową wyłożyć papierowymi papilotkami lub wysmarować masłem. 
Wierzch. W rondlu podgrzewać masło na najmniejszym ogniu, aż nabierze lekko brązowego koloru i zacznie pachnieć orzechowo. W miseczce wymieszać cukier i cynamon.  
Ciasto. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatałową, skórkę pomarańczową i sodę. W kolejnej misce zmiksować razem masło i cukier na krem. Cały czas miksując, dodać jajko. Miksować do połączenia. Następnie dodać  1/3 mieszanki mączno przyprawowej, 1/2 maślanki, 1/3 mieszanki mączno przyprawowej, 1/2 maślanki i ostatnie 1/3 mieszanki mączno przyprawowej. Miksować tylko do połączenia się składników. Ważne, żeby nie robić tego za długo, bo muffinki wyjdą gumowate. Połowę ciasta przełożyć łyżką do papilotek w formie (u mnie ciasto zajęło 8 papilotek), nałożyć po 1/2 łyżeczki nadzienia (konfitury, nutelli, wiórków czekolady) i przykryć resztą ciasta. Piec 20 -25 minut do uzyskania jasnozłotego koloru. Wierzch każdej gorącej muffinki zanurzyć w roztopionym maśle, a następnie w mieszance cukrowo cynamonowej. Można zrobić to dwukrotnie z każdą muffinką. Najlepiej smakują na ciepło.


Przepis z moimi zmianami ze strony Betty Crocker .

11 komentarzy:

  1. Cynamon..♥
    a jeszcze tak ładnie wyglądają.

    Zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczką cynamonową skosztowałabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie śliczne cudeńka , mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno jadłem podobne... pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, świetnie, że ulepszyłaś przepis, wypróbuję. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja bym porwała Ci jedną, co byś powiedziała ? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie cynamonowe muffinki z pysznym nadzieniem to jest to! Bardzo kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bajecznie, pewnie smakują obłędnie. Kupuję ten przepis (ale wywalam skórkę pomarańczową - wybacz :)) Uściski ślę

    OdpowiedzUsuń
  9. maslane i cynamonowe... pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie cynamonowe smakołyki :) O każdej porze dnia :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja muffinki akurat naprawdę bardzo lubię, za szybkość i prostotę wykonania. A Twoje do tego mają cynamon i tę uroczą wierzchnią skorupkę. Nie mogą smakować źle. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails