piątek, 28 października 2011

Tarta malinowa z migdałowo karmelowym wierzchem. Prosta i szybka.


Bardzo mięsno i dyniowo u mnie ostatnio. Czas na małą odmianę. Dzisiaj coś szybkiego i coś słodkiego. Maślana tarta z dżemem malinowym i chrupkim wierzchem migdałowo karmelowym. Szybka i prosta w zrobieniu.  Taki miły słodki akcent na kolejny długi weekend. 
W przepisie na ciasto występuje mąka kukurydziana. Ma ona wpływ na kruchość ciasta. jeżeli nie macie jej akurat w domu, zastąpcie ją zwykłą pszenną jakiej używacie do ciasta. 



Tarta malinowo migdałowa.
Benedict bar.

kruche ciasto
150 g masła (miękkiego) + masło do nasmarowania foremki
225 g mąki pszennej
4 łyżki mąki kukurydzianej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (pominęłam)
125 g cukru pudru (dałam 80 g)
szczypta soli
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego

nadzienie
100 g masła 
60 g drobnego cukru 
200 g płatków migdałowych
3 łyżki mleka
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1 słoik (ok. 240 g) dżemu malinowego (użyłam bezpestkowego)

W misce zmiksować masło z cukrem, solą i wanilią. Wymieszać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Cały czas miksując dodać mieszankę mąk i proszku. Z ciasta utworzy się kruszonka. Połączyć całość dłońmi w gładkie ciasto. Nasmarować masłem formę (24x20 cm) i wyłożyć ją ciastem. Jeżeli dodaliście proszku, to ciasto jest już gotowe i można nakładać na nie nadzienie. Jeżeli nie, ciasto w blaszce trzeba schować na 1 godzinę do lodówki.
Przyrządzić nadzienie. Do rondelka włożyć masło, cukier, wanilię, migdały i mleko. Podgrzewać całość (na minimalnym ogniu)  mieszając przez 3-4 minuty. Po tym czasie masło powinno być całkowicie rozpuszczone. Odstawić rondelek z nadzieniem do przestudzenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Na cieście rozprowadzić dżem, na nim rozsmarować masę migdałową. Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia się wierzchu (około 25-30 minut).


Przepis Dan lepard i Richard Whittington z książki " Exceptional cakes"

28 komentarzy:

  1. Co za pyszności! Pięknie wygląda w tym jesiennym słońcu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama zjem całe! Nie oddam ani okruszka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mówisz, że prosta a mimo to wygląda naprawdę elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta z pewnością pyszna, ale ja jestem ciekawa gdzie mozna kupić taką fajną prostokątną formę, bo szukalam już w wielu miejscach, także za granicą i nic :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny obłędny przepis do wypróbowania! U mnie w pierwszej kolejności do wypróbowania teraz czeka Twój gulasz dyniowy

    OdpowiedzUsuń
  6. migdały, maliny i kruche ciasto -pycha, koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. wyobrazam sobie jak pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczna!!! zarówno ciasto kuszące jak i nadzienie... i migdały... ehhh. Po prostu wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sisters4cooking,
    serdecznie dziękuję. W takim słońcu jakie mamy ostatnio wszystko pięknie wygląda. Tylko się cieszyć taką jesienią.

    forum kulinarne,
    dziękuję. Bardzo mi miło.

    onionchoco,
    widzę, że masz wielką ochotę na nie. To fajnie.

    DaisyDukes,
    miło coś takiego przeczytać. Dziękuję.

    ana,
    kupiłam ją w Paryżu. Namiary na ten sklep znajdziesz tutaj (http://pistachio-lo.blogspot.com/2010/03/tarta-z-papryka-i-zielonymi-szparagami.html)

    Ola,
    ale mi miło czytać takie Twoje opinie. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

    słodkieZapiski,
    niby takie proste składniki, a smak bardzo cieszy.

    Aga,
    szkoda, że tylko sobie wyobrażasz.

    Wiewióra,
    cieszę się bardzo, że Ci się tak podoba. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko,ale piękna! Oblizuję się okrutnie!:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Majana,
    ale mi miło. Dzięki wielkie.

    OdpowiedzUsuń
  12. mając taka tartę...
    kawa, wygodny fotel, dobra książka...
    i bezceremonialna samoblubnośc.
    nie dałabym nikomu !


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Czuję, że zamiast migdałów dałabym orzechy... Ale tak wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Karmel-itka,
    pięknie to opisałaś. To się nazywa pełny relaks.

    Katie,
    to dobry pomysł. Niby niewielka zmiana w składnikach, a duża dla smaku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Powalające wykwintności,ach!:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Po prostu śliczna;) tylko się zachwycać,aż szkoda jeść;),pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Sabienne,
    co za komplement! Dziękuję.

    Monisia,
    no nie. Tę tartę trzeba przede wszystkim jeść. Nie można pozbawiać się przyjemności jej smaku.

    OdpowiedzUsuń
  18. z taką tartą świat od razu staje sie lepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lo Twoje słodkości rozkładają mnie na łopatki, jeszcze po kremie karmelowym się nie pozbierałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. szał!!! nie mogę się napatrzeć na tą długą...
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepiekna tarta, ksztalt tez godny podziwu:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Idealny do filiżanki herbaty. Na stronie dniherbaty.pl jest konkurs dla blogerów kulinarnych. Wystarczy zamieścić przepis napoju na bazie herbaty aby wygrać atrakcyjne nagrody.

    OdpowiedzUsuń
  23. Yeees! Wygląda obłędnie! Uwielbiam takie chrupiące migdały. Musze zrobić, bo mnie uwiodła ta tarta - piękna.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłem wczoraj tę tartę. Przepis jest prosty, a efekt końcowy wspaniały. Czy myślisz, że przepis na spód można wykorzystać przy innych tartach? Podoba mi się w nim, że nie musi być pieczony pod fasolą.

    OdpowiedzUsuń
  25. Michał,
    jak najbardziej można. Cieszę się bardzo, że zrobiłeś tę tartę. Dziękuję za wiadomość.

    OdpowiedzUsuń
  26. Tarta jest pyszna. Upiekłam ją wczoraj i nie mogę się od niej oderwać:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy ciasta nie trzeba wcześniej podpiec?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails