wtorek, 18 października 2011

Na rozgrzewkę. Szybka zupa meksykańska z pomidorami i czarną fasolą.



Znowu nastał sezon na rozgrzewające zupy. Rano owijam się szalem, zakładam rękawiczki i dygoczę otwierając bramę. Wtedy zawsze rozmyślam jaką zupę ugotuję po powrocie z pracy. Musi być szybka, rozgrzewająca i oczywiście smaczna. Staram się wykorzystywać jak najwięcej sezonowych warzyw, ale kiedy mam mało czasu sięgam po puszkę z włoskimi pomidorami. 
To jest naprawdę szybka i prosta zupa. Kiedy mam więcej czasu, moczę suszoną fasolę i gotuję ją osobno. Rzadko jednak się tak dzieje, bo to ma być błyskawiczna zupa, szybko zrobiona po przyjściu do domu.
Proste składniki, łatwe przygotowanie i pyszny smak. Taka jest ta zupa.
Mimo rzeźkich poranków mamy naprawdę piękną jesień. Oby jak najdłużej świeciło nam słońce.


Meksykańska zupa z pomidorami i czarną fasolą.

4 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone cebule (drobno posiekane)
3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1-2 małe, średniej ostrości papryki chilli (drobno posiekane)
1/2 - 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
600 ml bulionu warzywnego
200 ml przecieru pomidorowego lub passaty
400 g pozbawionych gniazd nasiennych i skóry pomidorów (drobno posiekanych)
1 puszka (400 g) czarnej lub czerwonej fasoli (odsączonej)
1 mała garść posiekanego świeżego oregano - same listki lub 1 płaska łyżka suszonego
1 łyżeczka cukru
sok z jednej limonki
1 mała garść posiekanej kolendry
sól i pieprz do smaku

do podania
posiekana kolendra
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana

Rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać cebulę i smażyć ją do zeszklenia i miękkości przez 5 minut. Dodać czosnek, kumin i chilli. Smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać bulion, przecier pomidorowy (passatę), pomidory,
fasolę, oregano i cukier. Posolić. Doprowadzić do zagotowania i gotować 10 minut. Dodać sok z limonki i kolendrę. Wymieszać. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego lub kwaśną śmietaną. Posypać kolendrą.



Przepis Hugh Fearnley - Whittingstall z książki "River Cottage - veg everyday".

10 komentarzy:

  1. Świetna zupa i piękne zdjęcia . :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się sezonowość Twojej kuchni, też posiłkuję się czasem puszką z pomidorami, choć teraz najlepsza pora by jeszcze korzystać ze swieżych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupa. Hugh wie co dobre :)
    Bardzo smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyśmienita!,taka prawdziwie rozgrzewająca na jesienne słoty,pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. taka zupa to by mi się dziś przydała:) wygląda przepysznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. jak bardzo to jest ostre? jak zmakuje bez tych papryczek? sprobowalabym, ale nie wiem czy da rade na slodko ;] jeszcze apropo przepisow, to znalazlam spoko konkurs dla blogerow z racji festiwalu Dni Herbaty:) trzeba napisać przepis na danie na bazie herbatkiiii :) wszystko na www.dniherbatypl, pod zakladka herbata z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana,
    serdecznie dziękuję za takie miłe komplementy.

    Beata,
    d-z-i-ę-k-u-j-ę-!!!

    Boei,
    cieszy mnie to bardzo.

    Ola,
    dziękuję. Lubię w mojej kuchni podążać z rytmem pór roku. Myślę, że ma to dobry wpływ na nasze zdrowie i smaki potraw.

    onionchoco,
    dziękuję. Hugh fajny jest.

    Monisia,
    dziękuję. Na jesienne chłody - idealna.

    Jolanta Szyndlarewicz,
    dopadł Cię jesienny chłód? Częstuj się chociaż wirtualnie.

    Ania,
    serdecznie dziękuję.

    martututu,
    jeżeli nie używasz bardzo ostrych papryczek i pozbawisz je pestek, to zupa będzie delikatnie ostra. Zdecydowanie można również pominąć ten dodatek albo dodać ich mniej. Dziękuję za wiadomość o konkursie. Zajrzę.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails