środa, 21 września 2011

Sałatka na początek jesieni. Z cukinią i sosem tahini.


Uwielbiam tę sałatkę. Łączy w sobie różne smaki i konsystencje. Wszystko spowija niesamowity sos z dodatkiem tahini i soku pomarańczowego. Ten sos zrobiłam z ciekawości, a teraz na stałe wszedł do naszego repertuaru kuchennego. Czasami przyrządzam go z samą sałatą albo z pieczonymi burakami z dodatkiem cząstek pomarańczy. Jest pyszny.
A sałatka? Już dawno nie powtarzałam żadnego przepisu tak często, poza tortano oczywiście, jak właśnie na tę sałatkę. Czy to wystarczająca rekomendacja?



Sałatka z cukinii i zielonej fasolki z sosem tahini.

sos tahini
1 ząbek czosnku (posiekany)
2 łyżki tahini (niesłodkiego)*
sok i starta skórka  z 1/2 cytryny
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

oliwa z oliwek
2 średnie (400 g) cukinie
sok  z 1/2 cytryny
1czerwona papryczka  chilli (bez pestek, drobno posiekana)
125 g zielonej fasolki szparagowej
4 duże garście mieszanki sałat
12 połówek suszonych pomidorów
1 garść listków świeżej mięty

Przygotować sos. Utrzeć w moździerzu (lub przy pomocy blendera) czosnek, tahini,
skórkę i sok z cytryny, sok z pomarańczy, oliwę, miód, sól i pieprz. Jeżeli sos jest bardzo gęsty mozna dodać 1-2 łyżki wody.
Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie na chrupko. Cukinię pokroić na 3 mm plastry i usmażyć na posmarowanej oliwą patelni grilowej (można usmażyć też na zwykłej patelni). Usmażoną lekko posolić i skropić oliwą. W miseczkach rozłożyć liście sałaty, posypać posiekanym chilli, fasolką szparagową, pokrojonymy w paski suszonymi pomidorami i plasterkami cukinii. Całość polać sosem i posypać listkami mięty.


*do kupienia w supermarketach, sklepach z orientalną żywnością i w Kuchniach Świata.



Przepis Hugh Fearnley - Whittingstall z książki "River cottage veg everyday".

22 komentarze:

  1. Lo! Z taką sałatką mogłabym codziennie witać się z jesienią;)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow boskie zdjęcia! sałatka także boska!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rekomendacja plus zdjęcia...ja się nie mogę oprzeć. Wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie przepisy Hugh, sa takie nowatorskie. Twoja salatka wyglada naprawde apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. i kto by pomyślał, że takie ładne zdjęcia można zrobic sałatce.. pyszne to smaki.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pięknie! a te zdjęcia fasolki szparagowej, mistrzowskie!

    wyobrażam sobie jak musi smakować, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia, bardzo apetyczne:) Sałatka musi być obłędna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. tahini pewnie tutaj nie dorwę, a jedna cukinia wciąż czeka na godny sposób przetworzenia ;-) Wspaniały pomysł, sałatka musi być wyborna.

    OdpowiedzUsuń
  10. nic mnie nie przekona do jesieni, a do zimy tym bardziej :(

    aż szkoda, że nie mam tahini, bo resztę składników mam w domu, a sałatki lubię wyjątkowo, mam wrażenie, że niedługo już końcówka sezonu na sałatki :((((

    OdpowiedzUsuń
  11. Lo, ja sobie ten sos spiszę, bo mam tahini i mnie korci...:)
    Zdjęcia bardzo urolkiwe - też chcę taki kosz...:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ulalala... ten sos to marzenie!! podkradam recepture! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda, kusząco i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niezła sałatka moja miła. Lo, kiedy ty pracujesz ja się pytam?

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowity kąsek;)lubię sałaty z fasolka szparagową,ciekawa jestem jej smaku z ostro-słodkim sosem.

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda bardzo kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  17. KUCHARNIA, Anna-Maria,
    i my tak ostatnio witamy jesień. Synek dopomina się o tę sałatkę prawie codziennie.

    zemfiroczka,
    i w dodatku smakuje znakomicie.

    shy,
    wiesz, jak mi niesamowicie miło czytać takie komentarze. Dziękuję.

    Gosia,
    i mam nadzieję, że się nie oprzesz, bo warto.

    Maggie,
    ja go wczesniej nie znałam. Dopiero po zakupie książki poznałam jego przepisy i też je już bardzo lubie.

    asieja,
    serdecznie dziękuję. Czasami sałatki niełatwo sfotografować.

    EVE,
    sprawiłas mi wielką przyjemność swoim komentarzem. Bardzo dziękuję.

    Nemi,
    taka jest. Warta spróbowania.

    dorota20w,
    serdecznie dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kubełek Smakowy,
    na szczęście z jednej cukinii można zrobić wiele pyszności. Jak zdobędziesz tahini, zachęcam Cię do zrobienia sałatki. Warto.

    Nina,
    złocistą, słoneczną jesien bardzo lubię, chociaż szkoda, że tak szybko zapadają już ciemności. Za to do zimy ciężko mnie przekonać. Ta szarość, zimno, ciemno, brud... Niestety nadchodzą te miesiące. Dlatego zajadamy się sałatkami, ciesząc się obfitością warzyw.

    ewelajna,
    to durszlak. Myślę, że sos Ci bardzo posmakuje. Jest bardzo fajny i uniwersalny.

    Daria & Jarek,
    podkradaj, podkradaj... warto.

    Majana,
    cieszy mnie bardzo to co piszesz.

    Gospodarna narzeczona,
    od 7 do 15. Teraz jeszcze doszedł mi kurs specjalizacyjny. Coś za coś. Nie doprowadzam już sterty rzeczy do prasowania do wysokości Giewontu, ale i nie odkurzam codziennie. Niestety szybko zapadające ciemności mnie spowolnią.

    Monisia,
    w takim razie myśle, że Ci posmakuje. Ja też lubię fasolkę w sałatkach.

    Ola,
    w kolorach końca lata.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda przepysznie. Smażona cukinia, suszone pomidory i świeża mięta... strzał w dziesiątkę!
    Gratuluję wyjątkowego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  20. oninchoco,
    serdefcznie dziękuję. Cieszę się z Twoich odwiedzin.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ludzie nie piszcie pierdol w postaci jak to pieknie wyglada.Napiszcie o doznaniach smakowych.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails