piątek, 5 sierpnia 2011

Letnia tarta na weekend. Owoce i migdały.


 Kolejny weekend poza domem przede mną. Bardzo się na niego cieszę. Znowu zobaczę morze i bliskie mi twarze. Tak to u mnie jest z takimi krótkimi wypadami. Cieszą mnie niezmiernie i bardzo intensywnie je przeżywam. Komputer zostaje w domu, a więc kolejny raz Wasze komentarze przeczytam dopiero po powrocie i wtedy na nie odpowiem. Bardzo to zresztą lubię. To jest zupełnie tak jak z pełną szkrzynką listów z życzeniami przed świetami. Duża dawka przyjemności na raz.

Co do ciasta. To taka bezproblemowa tarta na lato. Użyte przeze mnie owoce są przykładowe. Możecie je dopierać według Waszych smaków i zawartości skrzynek na targu. Owoce zatopione są w lekkim biszkoptowym cieście, a wszystko otacza kruche, maślane ciasto. 

Udanego weekendu i pięknej pogody.





Letnia tarta owocowa.
Nectarine and summer berry tart.

kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła pokrojonego na małe kawałki
85 g drobnego cukru
1 jajko

biszkoptowe ciasto
45 g masła w temperaturze pokojowej
90 g drobnego cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
45 g mąki pszennej
45 g startych migdałów
rdzeń  z 1/2 laski wanilii

nadzienie
200 g nektarynek (pozbawionych pestek i pokrojonych na 1 cm kawałki)
1 garść jagód
1 garść malin
1 garść truskawek (pokrojonych na kawałki)
1 garść wiśni (pozbawionych pestek)

kruche ciasto: zmiksować mąkę, masło i cukier na kruszonkę. Dodać jajko i ponownie zmiksować całość na gładkie ciasto.
biszkoptowe ciasto: zmiksować masło i cukier do połączenia. Dodać jajko, migdały, wanilię i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia. Dodać  mąkę i ponownie zmiksować do połączenia.
Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Formę do tarty o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć kruchym ciastem. Można ciasto rozwałkować, ja poszłam na skróty i wylepiłam je palcami. Na kruche ciasto wylać ciasto biszkoptowe. Na nie wysypać owoce. Wstawić do piekarnika i piec około 40 min na złoto. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Jeszcze ciepłe można posmarować konfiturą morelową.



Przepis Isidora Popović z książki "Popina book of baking".

17 komentarzy:

  1. Tarta super. Polecasz Popina...?

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto na Twoich zdjęciach wygląda przepięknie! i kusi, oj kusi :)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ta tarta. To, że jest owocowa, letnie, migdałowa i jest tartą. Mam do nich słabość. To też duża dawka przyjemności na raz.

    Intensywnego, słodkiego, pięknego weekendu. I przyjemności z czytania komentarzy po powrocie ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam owocowe ciasta latem!
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez lubie takie krotkie wypady, a radosc ze spotkania z bliskimi malo co jest w stanie przebic.
    Tarta piekna, bardzo letnia.
    Mam nadzieje, ze weekend bedzie udany!

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest tarta pełna lata. Wspaniała, napakowana owocami. Uwielbiam!
    Pozdrawiam i miłego weekendu zyczę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczna, lubię takie mocno owocowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kruche i biszkoptowe ciasto nafaszerowane letnimi owocami - czy może być coś lepszego na wakacyjny podwieczorek w ogródku? :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam!
    i masz tą miseczkę z CF, która za mną chodzi od ponad roku :-)
    Śliczne zdjęcia. Same pyszności.
    Posyłam uściski!

    OdpowiedzUsuń
  10. ah, sliczna tarta..tarty i pizza to ciasto ,które mi zawsze wychodzi , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj, zdecydowanie lato w kawałku tej tarty tkwi!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam twoje tarty. Nigdy mnie nie rozczarowują:)

    OdpowiedzUsuń
  13. np proszę - 3 w 1 - kruche, biszkop i owoce.
    hmmm... zostało coś jeszcze?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda rewelacyjnie. Na pewno zrobię ją w najbliższym czasie;)
    Zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto szybkie i pyszne:)
    Odwracałam się i machałam w Twoim kierunku, bo jak jesteś na d morzem to to machanie ma szansę dolecieć;). Mam nadzieję,z e w niedzielę u Ciebie nie lało...

    OdpowiedzUsuń
  16. Anna Maria,
    zdecydowanie tak. Dużo w niej fajnych, prostych przepisów ciatka, ciasta, tarty...

    Edith,
    przemiło mi to czytać. Serdecznie dziekuję.

    Holga,
    serdecznie dziękuję. Przemiło mi się czytało i przemiło wypoczywało.

    Ola,
    nie ma nic smaczniejszego. Czekoladowe ciasta muszą poczekać do jesieni, chociaż to lato jest takie jesienne.

    Maggie,
    weekend był cudowny. Niestety powrót już taki nie był. Ulewa przez całą drogę i tłum takich podróżników jak my na drodze.

    Majana,
    serdecznie dziękuję za życzenia.

    Kasia,
    rzeczywiście jest bardzo owocowa. Masz świetne zdjęcie.

    DominikaD,
    do tego popołudniowe słońce przebijające się między liśćmi drzew, lekki wietrzyk poruszający obrusem, śpiew ptaków i zapach kwiatów...

    Mimi,
    serdecznie dziękuję za takie komplementy od mistrzyni fotografii. Może rok to już wystarczająco długo?

    Mona,
    jak ja bym teraz zjadła pizzę...

    Karmel-itka,
    jak ładnie to napisałaś.

    Retrose,
    ale mi miło. Jak będę piekła następną, moje myśli ulecą do Ciebie.

    Anoushka,
    czyli ciasto nowoczesne, zupełnie jak szampon. Niestety zostało tylko wspomnienie.

    pichcikowa,
    cieszy mnie to bardzo. Zaraz zaglądam.

    ewelajna,
    zaczęło lat o 18 jak wyjeżdżaliśmy i przez chwilę w dzień. Za to całą drogę powrotną towarzyszył nam deszcz. Za dwa tygodnie pomachamy do siebie?

    OdpowiedzUsuń
  17. Migdały to jest naprawdę bardzo fajna sprawa :) Ja uwielbiam je w każdej postaci :) Ostatnio czytałem właśnie na ich temat na tym blogu http://klub.dilmah.pl/blog/2010/12/10/wloskie-migdaly/ a w herbacie smakują po prostu super :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails