piątek, 11 marca 2011

Zupa brokułowo gruszkowa. Inna i intrygująca.


Ta zupa jest niezwykła. Prosta i wyjątkowo pyszna. Intrygująca w smaku i uzależniająca. Zupa, do której będę często wracać. 


Zupa brokułowa z dodatkiem gruszek i migdałów.
Broccoli sream cheese and pear and almond soup.


500 g świeżych brokułów
1 duża cebula obrana i posiekana
2 pory posiekane (tylko białe części)
40 g masła
850 ml bulionu warzywnego
150 g kremowego serka typu Philadelphia
2 łyżki płatków owsianych
2 - 3 gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych pokrojone na kawałki
120 g migdałów w płatkach
500 ml mleka
sól i pieprz do smaku


Brokuły pokroić na małe kawałki. Odłożyć kilka różyczek, które ugotować osobno. W dużym garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę, pory i brokuły. Dusić całość 10 minut. Dodać gruszki, migdały, płatki owsiane, mleko i bulion. Gotować całość na dużym ogniu przez 20 minut (do miękkości brokułów). Dodać serek, pieprz i ewentualnie sól. Zmiksować całość na gładko. Podawać z cząstkami ugotowanych osobno różyczek brokułów.


23 komentarze:

  1. Super przepis! Bardzo ciekawe połączenie...

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow nigdy bym nie wpadła na połączenie brokuła z gruszką. Bardzo intrygujący zestaw, którego chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lo, jak zwykle intrygujesz ciekawymi polaczeniami smakow! I zdjecie sliczne :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lo! Wspaniała zupa! Muszę pędzić po gruszki, bo wczoraj zjadłam ostatnie... Całusy!

    OdpowiedzUsuń
  5. To rzeczywiście oryginalna wersja takiej zupy - brokułowa z serem pleśniowym to angielska klasyka, ale z serkiem śmietankowym i gruszkami to dla mnie nowość.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten przepis... nieprawdopodobnie intrygujący...

    OdpowiedzUsuń
  7. I mnie zaintrygowała ta gruszka w zupie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaksakujące połączenie z gruszką. Wykorzystwałam gruszkę do jednogarnkowych dań mięsnych, a pigwę do rybnych z porami. Mam przepis na spaghetti z gruszką, ale nie odważyłam się dotąd z obawy, zę bezie deserowe. Na zupe nie wpadłam. Z tymi wszyskiemi dodatkami -płatki migdalowe - bardzo intrygująca. Chyb sie skusze, o ile nie wychodzi za słodka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Cóż za zestawienie!
    Bardzo twórcze i intrygujące - skosztowałabym z samej ciekawości poczucia na języku smaku takiego mariażu.
    Zapisuję do ulubionych.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie bardzo intrygujące, zaskakujące pozytywnie nie dość że brokuły, migdały, gruszki to jeszcze płatki owsiane. Lo czy jakbym zastąpiła philadelphię zwykłym kremowym serkiem bardzo by straciła na smaku - chodzi mi o tą słoność ?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne pyszne PYSZNE! Uwielbiam Twoje połączenia składników, będę musiała koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wątpię, że intrygujące, bo mnie zaciekawiła od samego tytułu. Danie niczym z jednej z 50 najlepszych restauracji świata!

    OdpowiedzUsuń
  13. brzmi bardzo ciekawie. i zdjęcie mi się bardzo podoba! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Gruszka brzmi tu bardzo ciekawie :) A cała zupa musi być pyszna :) Piękna jest!

    OdpowiedzUsuń
  15. Lo, bardzo miło było Cię dziś poznać! jesteś taką sympatyczną osobą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lo, wspaniałe połączenie, miło jest odkryć coś innego niż brokuł z serem pleśniowym.

    OdpowiedzUsuń
  17. No nie wytrzymię! Takież połączenie! Bosssssko!

    OdpowiedzUsuń
  18. delikatessen,
    bardzo się cieszę. Dziękuję za wiadomość.

    OdpowiedzUsuń
  19. lo uwielbiam zupę brokułową. To połączenie musi być wyjątkowe. Zaraz biorę się do roboty:) Dzięki za odwiedzenie mojego skromnego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale łądne zdjęcie, Lo! Zupa rzeczywiście intrygująca, z gruszką nigdy bym brokułów nie ozeniła, więc ciekawam go bardzo.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails