środa, 16 marca 2011

Dla miłośników karmelu.


W uroczym towarzystwie czas mija błyskawicznie. Tak minęło mi sobotnie popołudnie. Przemiło i bardzo szybko. Kolejne spotkanie kulinarnych  blogerek zorganizowane przez Tili było jak zawsze fantastyczne. Rozmowy, wzajemne poznawanie się i pieczenie makaroników, to było to, co robiłyśmy przez wiele godzin tamtego dnia. Przemiłe wiele godzin. Makaroniki były w dużym wyborze, ale o tym pewnie niedługo napisze inicjatorka tego spotkania. Ja napiszę o kremie karmelowym z solą morską, który stanowił jedną z mas, którymi nadziewałyśmy te małe cudowne ciasteczka. Do karmelu mam słabość, do karmelu z dodatkiem soli jeszcze większą. To taki przepis baza o wielorakim zastosowaniu. Można go użyć do nadziewania ciasteczek (makaroników, kruchych), jest świetny jako masa do mazurków. Ciepły z zimnymi lodami waniliowymi tworzy duet idealny. Można nim przełożyć wafle albo wyjadać wprost ze słoika łyżeczką. Podobne połączenie smaków znajdziecie w przepisie na karmelki z solą morską.

Tili jeszcze raz dziękuję za cudowne i pyszne chwile, a kochanej Oczko dziękuję za zdjęcia, które zrobiła . 



Krem karmelowy z solą morską.

1 szklanka (240 g) śmietanki kremówki
7 łyżek (110 g) masła (w tym 1 łyżka masła solonego)
1/2 łyżeczki kwiatu soli morskiej (fleur de sel) lub 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
3/4 szklanki (165 g) drobnego cukru
1/8 szklanki (40 g) syropu cukrowego (corn syrup) lub golden syrup*
1/8 (30 ml) szklanki wody

 W rondelku zagotować śmietankę, sól i masło. Odstawić. Do płaskiego naczynia (użyłam dużej patelni) wsypać cukier, dodać wodę i syrop cukrowy. Podgrzewać do roztopienia się cukru i uzyskania bursztynowego karmelu (121 stopni C). Rozpuszczającego się cukru nie należy mieszać, można ewentualnie poruszać patelnią. Do masy karmelowej dodać zagotowaną śmietankę z dodatkami. Ponownie gotować na średnim ogniu, bez mieszania, do uzyskania zgęstnienia masy (około 5 -7  minut). Zamieszać. Przelać do słoika i pozostawić do wystudzenia. 

*syrop można kupić między innymi w sklepach Kuchnie Świata, Marks & Spencer.





Przepis: własny.
Zdjęcia: Oczko.

43 komentarze:

  1. Lo, Kochana, ja się skuszę na to, bo wygląda mi obłędnie i Twój zachwyt do mnie przemawia:)
    A spotkania zazdroszczę... Oj, zazdroszczę...Ja do Berlina mam bliżej niż do Warszawy... Ale przynajmniej Wam było miło:)
    Snów dobrych, Nocna Pani:)- powiedziała Druga Nocna Pani, po czym zgasiwszy komputer poszła spać;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O to coś zdecydowanie dla mnie:) I mogłabym tak po prostu łyżeczką ze słoika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lo! On jest dla mnie, dla mnie, dla mnie! I już:P

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja porywam ten sloiczek :) Taki karmel to zdecydowanie cos dla mnie Lo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, to dla mnie, dla mnie. Ja się zgłaszam na miłośnika karmelu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że amatorki Twojej kuchni, Lo, czuwają nawet nocami, żeby ich nie ominęła żadna przyjemność.:)
    Więc i ja się - z radością - dołączam do tej grupy,tylko nie wiem, czy o 8.00 rano mam jeszcze szansę choć wylizać tę zakrętkę...;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lo,to również mój zachwyt przyjmij.Wprawdzie wyrażałam go już podczas miłego spotkania u Tili,ale jedynie podziwiać mi go przyszło w tym uroczym słoiczku.Może kiedyś się zdarzy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję pomysłu nie tylko na karmel, ale tym bardziej na spotkania z gotującymi bloggerkami :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Lo, Kochana Moja Karmelowa Babeczko :* Czy ja mogę z łyżeczką przyjechać i wraz z Jantkiem podjadać tego cuda znów? :D
    Amber, wybacz, ale to było silniejsze od nas, ale wiem, że nie tylko my z łyżeczką do tego słoiczka podchodziliśmy :DDD

    OdpowiedzUsuń
  10. Karmel to majlepszy przysmak mojego męża, więc propozycja w sam raz dla niego. Na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  11. oj karmel to ja uwielbiam, ale moja figura nie bardzo :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Hura, nareszcie jest! zjadłam go zdecydowanie za mało! dziś lub jutro zrobię własny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja taki 'caramel au beurre sale' przywiozłam z Bretanii. teraz już wiem, że gdy mi się skończy będę miała przepis pod ręką. Dziękuję za takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie ma bata, zapisuje i robie przy najblizszej mozliwej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. to musiało być przyjemne spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak zwykle jesteś w awangardzie kulinarnej mody - w UK salted caramel to ostatni krzyk mody:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. czekałam na ten przepis! Lo, nie mam solonego masła - wiem że jest dostępny w każdym sklepie ale wolałabym go nie kupować bo mi zostanie... Dlatego mam pytanie czy robiłaś kiedyś ten karmel tylko ze zwykłym masłem? Może zwiększałaś odrobinę ilość soli? Jeszcze jedno pytanie: jak długo można to przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  18. Lo, kochana, zapraszam do siebie na coś, co bez Twojego karmelu, który wprost mnie oczarował, by nie powstało:)

    OdpowiedzUsuń
  19. O-o, niestety ale to dla mnie propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  20. kocham taki karmel z dodatkiem prawdziwych lodów waniliowych :)) uściski!

    OdpowiedzUsuń
  21. ile czasu i w jakich warunkach przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  22. auć! coś mi nie wyszło z tym kremem, wyszedł gęsty ale wydziela się z niego masło???
    podgrzać jeszcze raz?

    OdpowiedzUsuń
  23. Obłędny! Karmel, karmel solony... Wprost ze słoiczka. Nawet nie łyżeczką. Palcem! Rozkosz... ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Czyli dla mnie :) Na makaronki jestem obrażona (albo one na mnie) ale na karmel absolutnie nie i do takiego kremu nie musiałabym nawet mieć makaronków, wystarczy łyżeczka :)))

    Moc serdeczności lo :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten krem to poezja smaku. Marzę o spróbowaniu go znowu. Dzięki za przepis - teraz będę mogła sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Krem był wspaniały! uchhh szkoda, że nie namówiłam Cię na przekazanie mi wczoraj słoiczka tej doskonałości ;) a swoimi karmelkami przypomniałaś mi, że czas powtórzyc karmelki pomarańczowe z solą :)

    OdpowiedzUsuń
  27. oj..miałas piekna słodką przygodę..fajnie mieć takie koleżanki Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. witaj:) mam pytanie które nie dotyczy tej notki. znalazłam u Ciebie przepis na idealne brownie- i chciałabym wiedzieć- jakiej czekolady najlepiej użyć?
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  29. Lo, bardzo Ci dziękuję za ten przepis, z pewnością kiedyś wykorzystam! ściskam mocno

    OdpowiedzUsuń
  30. istne niebo w gębie, wiem bo wyjadałam łyżeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Lo, wspaniałe toto. Najbardziej pewnie smakuje wprost ze słoika. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  32. Lo, robiłaś kiedyś z masłem niesolonym [tylko]?

    OdpowiedzUsuń
  33. Anonimowy,
    ja przechowywałam go przez tydzień w lodówce. Czas ten możesz wydłużyć wlewając gorący krem do wyparzonego słoika.

    Jswm,
    ale mi przykro. Przychodzi mi do głowy kilka przyczyn.
    - zły rodzaj śmietanki (używam zawsze do gotowania kremówki UHT)
    - za długo gotowałaś krem (wlałabym wtedy około 1/3 szklanki śmietanki wprost do karmelu (kremu) i podgrzewała całość mieszając
    Nawet zimny krem możesz ponownie podgrzać i go rozrzedzić/zagęścić dodając śmietanki/tylko podgrzewając. Wtedy trzeba go cały czas mieszać.
    Może kolejne spotkanie zrobię u siebie pt. karmelowo?

    Nino,
    robiłam. Wtedy dodaję większą ilość soli morskiej. Trzeba spróbować, bo słoność soli zależy też od jej rodzaju (miejsca pochodzenia).

    OdpowiedzUsuń
  34. Karmelowe spotkanie? wow! ale by było fajnie :))
    a z tego kremu jaki mi wyszedł zlałam wydzielone masło i udawałam, że tak miało być, był pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  35. Lo, dziękuję za odpowiedź. Zrobię na pewno, chociaż biję się z myślami czy nie dopiero na Wielkanoc, a teraz zastosować prawdziwy post, bo rezygnacja z takiego karmelu to dopiero coś!

    OdpowiedzUsuń
  36. o nieee krem karmelowy... PRZEPADŁAM! :) trudno będzie się oprzeć Twojemu przepisowi... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  37. Podjadłam łyżeczkę po zrobieniu zdjęć. Był pyszny. Lo, gdybyś miała kiedyś przesyt a słoiczek zawadzałby miejsce na półce, to masz chętną na adopcję tej słodyczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. cóż za przepis!!! musi być pyyyyyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  39. Zrobiłam! Miałam wielką ochotę na ten smak i nie przeszkodziło mi, że nie miałam: kwiatu soli ani drobnej soli morskiej (dałam gruboziarnistą), masła solonego, drobnego cukru (dałam zwykły), syropu cukrowego (dałam wodę). Nie miałam też termometru, więc wyłączyłam grzanie karmelu, gdy uznałam, że ma odpowiedni kolor :)
    Efekt końcowy smakuje i wygląda jak należy. A 8-letnia Klara, która od rana chorowała na brzuch, jak zobaczyła gotowy krem, to ozdrowiała, żeby tylko spróbować, a potem brać dokładki :)
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  40. Zrobiłam, ale widzę, że kolor będzie jaśniejszy - właśnie stygnie. Jak długo gotujesz w pierwszej fazie?

    Drugie gotowanie trwało u mnie prawie pół godziny - sama nie wiem czy zgęstniało... i jak bardzo ma zgęstnieć. To się zresztą okaże jutro jak zastygnie.

    OdpowiedzUsuń
  41. wyszedł mi -niestety - inny niż Twój, mniej smaczny :( nie wiem od czego to zależy

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails