środa, 18 listopada 2009

Limonkowo - bananowo. Ciasto.


Błyskawiczne ciasto jak leży nam w kuchni zbrązowiały banan. Jeszcze parę prostych składników, miska, łyżka i po chwili będzie pięknie pachnieć w całym domu. Nie trzeba nawet miksera uruchmiać.

Ciasto bananowo limonkowe
Banana & lime cake

300 g mąki
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka startej skórki z limonki
1 jajko lekko ubite
1 banan rozgnieciony widelcem
1 łyżka soku z limonki
150 ml jogurtu naturalnego
115 g rodzynek sułtanek
Lukier:
125 g cukru pudru
1 - 2 łyżeczki soku z limonki
1/2 łyżeczki drobno startej skórki z limonki

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować masłem formę kwadratową o boku 18 cm.
W misce wymieszać łyżką mąkę, sól, proszek do pieczenia, brązowy cukier i skórkę z limonki. Dodać jajko, banana, sok limonkowy, jogurt i rodzynki. Wymieszać dokładnie przy pomocy łyzki. Ciasto wylać do formy i piec 45 minut. Ostudzić w formie przez 10 minut, polukrować i posypać z wierzchu skórką z limonki.
Gotowe.
Lukier: wymieszać łyżką w kubku sok z limonki z cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z książki Easy baking M&S.

17 komentarzy:

  1. super to ciasto :) chyba spróbuję niebawem.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na to, że to ciasto musi mieć bardzo fajny smak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj upiekłam muffiny bananowo-czekoladowe i 3 banany poszły :-)Został mi jeden zbrązowiały banan !
    Czy to ciasto mogłoby być z cytryną zamiast limonki ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Sisters4cooking,
    cieszę się, że podoba Ci się ciasto i serdecznie witam.

    Alinko,
    wielkimi plusami tego ciasta jest smak oraz prostota i szybkość wykonania.

    Cyryllo,
    jak najbardziej możesz użyć cytryny i np. żurawin zamiast rodzynek. Banan z czekoladą to pyszne połączenie; fajne musiały być te Twoje muffinki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto :))
    Do kawki popołudniowej jak znalazł.
    Pozdrawiam KucharzyTrzech (kuchareczka) www.kucharzytrzech.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny pyszny przepis do mojej kolekcji :) Ciasta bananowe bardzo lubie wiec sie skusze :)

    Pzdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  7. musi być pyszniutkie... :) nigdy nie robiłam ciasta z bananem w składzie, ale na pewno ma fajny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zrobię Twoje ciasto z moją modyfikacją :-) to zamieszczę u siebie z odnośnikiem.
    A muffinek już oczywiście nie ma-następnym razem zrobię zdjęcie i podam przepis. Są banalnie proste i niebotycznie smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobre są takie ciacha - szybki deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Majko,
    cieszę się bardzo, ze przepis Ci się podoba i pozdrawiam mocno, mocno.

    Mirabelko,
    bardzo Ci polecam ciasta z bananami, są wilgotne i aromatyczne. Pyszności. Pozdrawiam

    Cyryllo,
    czekam na Twoje muffinki i modyfikacje. Bardzo jestem ich ciekawa. Pozdrawiam.

    Tilianara,
    oj dobre są, dobre. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto upieczone ! Jest wyśmienite :-)
    Przepis przestawiony u mnie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Cyryllo,
    Bardzo się cieszę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto upieczone i zjedzone :-). Rodzynki zamieniłam na żurawinę choć i tej było mało więc dosypałam łyżkę maku suchego i resztę mielonych orzechów laskowych a limonkę zamieniłam na świeżo zrobiony lemon curd. Zmniejszyłam też odrobinę ilość cukru. Do powtórki :-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Mihrunnisa,
    Świetne zmiany. Bardzo mi się podobają i cieszę się, ze smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  15. a tu nie ma masła ani oleju? Ciasto w piekarniku, a ja się zastanawiam czy to niedopatrzenie czy tak ma być...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko dobrze. W tym cieście nie ma masła ani oleju. Jedyny tłuszcz pochodzi z jogurtu, a wilgotności nadaje mu też banan.

      Usuń
  16. Witaj, zrobiłam i wyszedł mi taki zakalec, że hej. szkoda...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails