sobota, 7 listopada 2009

Chleb ze słonecznikiem i żytem na zakwasie.



Lubię, kiedy w domu pachnie jak w dobrej piekarni.
Lubię jeść dobry chleb.
Lubię piec chleb.

Chleb ze słonecznikiem i żytem na zakwasie.
(proporcje na 1 bochenek)

Zakwas
90 g mąki żytniej typ 1400
73 g wody
4 g aktywnego zakwasu

Soaker
76 g żyta lub pszenicy w ziarnach (do kupienia w sklepach z ekologiczną żywnością lub na bazarach)
76 g wrzącej wody
3 g soli

Ciasto właściwe
290 g mąki pszennej chlebowej
60 g ziarna słonecznika
200 g wody
7 g soli
7 g świeżych drożdży
7 g słodu jęczmiennego lub golden syrup

Chleb zaczynamy przyrządzać 12 - 15 godzin wcześniej, np. wieczorem.
Składniki zakwasu wymieszać łyżką do uzyskania gładkiego ciasta, przykryć i odstawić na 12 - 15 godzin.
Do żyta (pszenicy) dodać sól i zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 12 - 15 godzin. Rano przełożyć ziarno do małego garnka, dodać szklankę wody i gotować ok. 10 -15 minut. Wystudzić i odcedzić.
Rano połączyć wszystkie składniki ciasta razem z zakwasem i przecedzonym zbożem. Wyrobić. Ja wyrabiałam ręką ok. 5 minut. Ciasto jest dość luźne i lepkie. Przykryte ciasto zostawić do wyrastania w misce na 1 godzinę. Następnie przełożyć ciasto do omączonego koszyka do wyrastania na kolejną godzinę. Można również przełożyć do foremki keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką.
Włożyć do piekarnika kamień do wypieków i nagrzać do 240 stopni. Przełożyć chleb na łopacie lub bezpośrednio z koszyka na rozgrzany kamień. Jeśli pieczemy w formie to włożyć chleb w fomie do nagrzanego piekarnika. Na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą i spryskać dodatkowo ścianki pieca. Piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 22 stopni C. Piec jeszcze 15 minut. Wystudzić na kratce (chociaż jest to badzo trudne, bo chleb kusi zapachem i wyglądem.)



Smacznego.
Przepis J. Hamelmana z moimi modyfikacjami.

4 komentarze:

  1. następna miłośniczka domowych chlebów na zakwasie :) Świetnie wygląda, już czuję ten zapach. Będę musiała spróbować zrobić chleb z ziarnami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lula Lu,
    Lubię piec chleby, a na zakwasie w szczególności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny! Uwielbiam chleby z ziarnami, szczegolnie te na zakwasie wlasnie. Chetnie tez niebawem go popelnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też lubię z ziarnami. Miłego popełniania.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails