sobota, 26 września 2009

Koszyk nektarynek i co dalej? Pie z migdałową kruszonką.



Wracając wczoraj z synem ze szkoły wstąpilimy na mój ulubiony targ warzywno-kwiatowo-owocowy (plus trochę mydła i powidła). Kiedy mam więcej czasu uwielbiam niespiesznie wędrować między straganami, na których piętrzą się skrzynki pełne pyszności. Latem i jesienią taka wędrówka jest oszałamiająca. Mam tam swoich ulubionych sprzedawców, u których kupuję. U pani sprzedającej kapustę i ogórki kiszone zawsze stoi kolejka. Starszy pan, u którego kupuję warzywa korzeniowe ma najlepsze na całym targu buraki. Kiedy go nie ma, odczuwam niepokój, czy zdrowie mu nie szwankuje. W sezonie pojawia się pan, który ma fantastyczne, pachnące i aromatyczne truskawki. Jest jeszcze pani sprzedająca piękne malinowe pomidory, pan z ziołami, uroczy starszy pan z jabłkami, pani z kwiatami, pan z bakaliami, pan z miodem...
 
Moi ulubieni sprzedawcy.
Mój targ.
Mój koszyk na zakupy.
 
Na jesieni jest tam jak w ulu, ciasno, głośno i wszyscy w ruchu. Potem wracam do domu ze skarbami i kroję, siekam, miksuję, smażę, piekę i zawijam. Dzisiaj w tym koszyku znalazły się nektarynki. Będzie pie z pysznym kruchym, lekko słodkim spodem, owocowym nadzieniem i słodką, migdałową kruszonką.

 
Pie z nektarynkami i maślano-migdałową kruszonką
Dutch peach pie with butter-crumb topping

ciasto
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
0,5 szklanki (125g) masła
1 duże żółtko
2 łyżki soku pomarańczowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

nadzienie
1,5 kg nektarynek (w oryginalnym przepisie użyte są brzoskwinie)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej (cornstarch)
1/2 łyżeczki cynamonu

kruszonka
1 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek (30ml) rozpuszczonego masła
50-70g płatków migdałowych
 
Ciasto
Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać chłodne masło pokrojone w kawałki i miksować, aż utworzy się kruszonka. Ubić lekko widelcem żółtko, sok pomarańczowy i wanilię. Dodać do kruszonki i zmiksować wszystko razem. Ciasto uformować rękoma na płaski dysk i teraz mamy dwa wyjścia: albo ciasto rozwałkować i przenieć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem, albo ciasto odrywać po kawałku, rozpłaszczaćw dłoniach i wylepiać nim przygotowaną formę. Ciasto nie wymaga schłodzenia w lodówce, ale schłodzenie też mu nie zaszkodzi.
 
Nadzienie
Owoce przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na kawałki ok. 1cm. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać cukier, skrobię i cynamon w małej miseczce. Posypać tym owoce i wymieszać. Przełożyć na patelnię i ciągle mieszając, podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż nektarynki puszczą sok i skrobia go zagęści. Ta metoda zapobiega rozmoczeniu ciasta przez sok owocowy. Nadzienie schłodzić i w tym czasie przygotować kruszonkę.
 
Kruszonka
Wymieszać suche składniki, dodać masło i przy pomocy widelca zrobić kruszonkę. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Na ciasto w formie wyłożyć schłodzone nadzienie, a następnie posypać kruszonką. Kruszonki nie ugniatać.
 
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec aż kruszonka będzie złotobrązowa, ok 40-45 minut. Jak wierzch będzie się przypiekał za szybko, trzeba przykryć folią aluminiową. Podawać schłodzone do temperatury pokojowej po ok. 3-4 godzinach od upieczenia (ciepłe też jest pyszne).
Smacznego.


Używam formy do pie-ów o średnicy 26 cm, można również wykorzystać głebszą formę do tart lub klasyczną kwadratową/prostokątną blaszkę.
Używam cup miarek, co odpowiada szklance o pojemności 250ml.
 

Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z książki "Great pies & tarts" autorstwa Carole Walter.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails